НОВИНИ

Конкурс за най-красив двор тече в кюстендилското село Жабокрът

Конкурс за най-красив двор започна в кюстендилското село Жабокрът. Той се провежда за десета поредна година и за сега е единствен в Кюстендилско.По думите на организаторите от местното читалище, целта е селото да придобие европейски облик.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
06:52, 23.07.2018
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Красиво аранжирани цветя, добре поддържана морава, лехи със зеленчуци и плодни дръвчета са сред критериите, по които специално жури с представител от отдел "Озеленяване" към община Кюстендил ще оценява участниците.

Надпреварата за най-красив двор започна още от пролетта, а в нея участват 13 семейства. Таня Григорова се включва за първи път в конкурса. В дворното и място впечатление правят многобройните красиво аранжирани лехи с цветя.

Таня Григорова: Харесвам всички цветя, аз съм си любител на цветята от край време и си ги харесвам, тая година малко нещо дъждовете тука ни ги объркаха, но ще се оправят.

В поддържането на дворното място се грижи цялото семейство , включително и четирите и внучета, които редовно поливат градините, разказа Таня. Сред добре окосените ливади може да се види уникално над 100 годишно рало, което в миналото се използвало за обръщане на земята.

Таня Григорова: Трябва да се запази българското, защото това е преди много години и вече е на изчезване и вече всеки, който го има требе да си го пази, защото сега вече не се намира и това е нещо уникално.

Семейството на 80-годишния бай Георги също участва в конкурса. Дворът е много просторен, с добре поддържана зелена морава и много плодни дръвчета.

Георги Николов: Те така имаме ябълки, крушки, е цветя, череши имаме... друго, това е дрен пресаден значи и се използва за храна, за компот.

По думите на бай Георги за да бъде един двор хубав и подреден трябват много грижи.

Георги Николов: Не е трудно, защо да е трудно, трудно нема, всичко е с мерак.

Любопитна гледка тук са и водните лилии, които снахата на Георги отглежда четвърта година. 80-годишният мъж разказа че всеки от семейството си има свое кътче в голямото дворно пространство.Внуците имат плетена люлка и тежки спортни уреди за тренировка, а под асмата всяка вечер семейството се събира на сладка раздумка и изстудена домашна ракийка.

По думите на организаторите на конкурса от местното читалище, кандидатите трябва да покажат освен умения в градинарството и творчески подход в аранжирането на дворното място.

Милена Стоименова - председател на НЧ "Съгласие" - с. Жабокрът: Да е оправена оградата, звънец да има, вратите да са добре направени, много са нещата, някъде около 15 показателя са, мисля че в Жабокрът хората се стараят и се надявам това да ги стимулира, ние като 10-годишнина наистина ще подарим нещо на печелившия, още не сме решили какво, това ще е изненада.

Победителя в конкурса за най-красив двор ще стане ясен на 26 август, когато е и съборът в с. Жабокрът. До тогава участниците се надяват дъждовете да намалеят, да има повече слънце за да бъдат градините още по зелени и цветни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Iron Maiden поставиха кулминацията на фестивала HILLS OF ROCK
Iron Maiden поставиха кулминацията на фестивала HILLS OF ROCK
Стопани заменят тютюна с други култури
Стопани заменят тютюна с други култури