Консервативната партия на премиера Тереза Мей е с преднина след вчерашните предсрочни избори във Великобритания, но няма да си осигури парламентарно мнозинство, показва екзитпол, оповестен малко след затварянето на изборните секции, предаде Ройтерс.

Според екзитпола консерваторите се очаква да спечелят 314 места в Камарата на общините, а лейбъристите 266 места, което значи, че няма ясен победител и никоя партия няма да има мнозинство в парламента.

Този резултат ще внесе смут в британската вътрешна политика, може да забави преговорите за Брекзит и поставя под въпрос бъдещето на Мей като лидер на торите, отбелязва Ройтерс.

Според прогнозните резултати Шотландската национална партия ще има 34 места, лявоцентристката "Либерални демократи" ще бъде с 14, а уелската националистическа партия "Плайд камри" и Зелената партия на Англия и Уелс ще бъдат с по едно място.

Графика: BBC

В сравнение с разпределението на силите в предишния парламент, торите губят 16 места, както и мнозинството си, лейбъристите на Джереми Корбин прибавят към актива си 32 места, Шотландската национална партия губи двайсетина места, а "Либерални демократи" също увеличава броя на депутатите си, съобщи Франс прес.

Ако тези прогнозни резултати се потвърдят, това би означавало болезнен провал за Тереза Мей, която свика предсрочните избори с идеята да увеличи парламентарното си мнозинство, за да има повече свобода на действие в преговорите за Брекзит. Макар и добър индикатор за това как британците са гласували като цяло, екзитполът невинаги предвижда коректно конкретните резултати.

При все това той разклати финансовите пазари и лирата стерлинг, която се разменяше вчера в сутрешната търговия за 1,29 щатски долара, спадна до 1,27 долара, отбеляза Ройтерс.

От нашия пратеник в Лондон: Спокойно преминават изборите във Великобритания

От нашия пратеник в Лондон: Спокойно преминават изборите във Великобритания

Съвсем спокойно преминават изборите във Великобритания, очакваме първите резултати след края на изборния ден. През нощта ще има по-ясни резултати, каз...