НОВИНИ

Консерватори и лейбъристи преговарят по общ план за Брекзит

В Лондон продължават преговорите между управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи за общ план по Брекзит. Възможен ли е пробив от разговорите между Тереза Мей и Джереми Корбин и какви са реакциите за плана на Доналд Туск, както и на предложението на Мей за отлагане на Брекзит до 30 юни, от Лондон - Веселин Паунов, кореспондент на БНР.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов, БНР
20:46, 05.04.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Идеята на Тереза Мей за отлагтане само до 30 юни, също с опция за по-ранно напускане, е подхранвана от надеждата, че сделка ще бъде договорена преди 23 май и така ще се избегне участието на страната в изборите за Европейски парламент. Изразител на тези надежди е и външният министър Джеръми Хънт:

Джереми Хънт, външен министър на Великобритания: Все още се надяваме да напуснем Евросъюза в следващите няколко месеца, това е нашата амбиция. Нямаме мнозинство в парламента и това означава,че трябва да провеждаме тези дискусии с Джереми Корбин, за да видим дали имаме обща основа.
;

Резултат от преговорите между консерваторите и лейбъристите обаче все още няма. И това е до голяма степен от различията в позициите.

Джереми Корбин, лидер на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания: Нашата позиция,е че трябва да има пазарни отношения с Европа, трябва да има митнически съюз.

Все неща, с които мнозина в Консервативната партия трудно ще се съгласят. Тереза Мей между другото дава уверения в писмото си до Доналд Туск, че ако Великобритания не напусне Евросъюза преди 23 май, страната ще спази закона като участва в европейските избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интерактивни реклами и виртуални концертни зали правят дебют в Токио
Интерактивни реклами и виртуални концертни зали правят дебют в Токио
Все още има опасност за живота за самонаранилата се курсантка
Все още има опасност за живота за самонаранилата се курсантка