Австрийската народна партия (АНП) на консерватора Себастиан Курц ще създаде коалиционно правителство с популистката Австрийска партия на свободата (АПС), предадоха световните агенции.

С това Австрия ще стане единствената западноевропейска страна, в чието правителство участва крайнодясна партия, отбелязва Ройтерс. До сключване на коалиционното споразумение се стигна след произведените на 15 октомври парламентарни избори, една от водещите теми на които беше миграционната криза в Европа.

На изборите АПС спечели рекордна подкрепа за последните 15 години, припомня ТАСС. АНП и АПС вече участваха в коалиционно правителство от 2000 до 2005 г., което предизвика недоволството на европейски страни.

31-годишният Себастиан Курц ще стане най-младият правителствен ръководител в Европа, отбелязва ДПА. Очаква се лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе да стане вицеканцлер.

Курц и Щрахе водиха преговори в продължение на около 7 седмици, преди да постигнат споразумение. Целта им беше да намалят данъка върху доходите, да свият бюрокрацията, да засилят пряката демокрация и да ограничат допълнително имиграцията.

И двете партии все още не са представили основните точки от политическите си програми.