Консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз и Германската социалдемократическа партия постигнаха сериозен напредък на проучвателните преговори за ново правителство. Това заяви представителят на парламентарната група на консерваторите в Бундестага Михаел Гросе-Брьомер, цитиран от ТАСС.

© Източник: БТА

"Днес беше ден, в който постигнахме сериозен напредък по важни теми, но предстоят още напрегнати преговори, преди в четвъртък да можем да започнем да обсъждаме заключителния документ от проучвателната фаза", каза политикът.

По думите му консултациите продължават и в момента на равнище лидери на партии, а утре ще има нови заседания на работните групи. "Сега се обсъждат предварителните резултати, но имаме постигнато ясно съгласие по теми като бюджетната политика и екологията", каза още представителят на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

Проучвателните разговори между ГСДП и блока ХДС/ХСС започнаха вчера. Както е предвидено, те ще продължат пет дни и ще приключат в петък.