НОВИНИ

Константин Каменаров беше избран за генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии избра Константин Каменаров за нов генерален директор на Българската национална телевизия. За него гласуваха четирима от петимата членове на СЕМ. В първото си телевизионно интервю избраният за генерален директор на обществената телевизия Константин Каменаров каза, че БНТ не е просто адрес, а е медия пълна с хора, които могат да работят много добре.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:44, 23.08.2017
Чете се за: 03:14 мин.
У нас

От Съвета за електронни медии определиха конкурса за генерален директор на БНТ като възможност за смислен диалог за бъдещето на обществената телевизия. Готовността на Константин Каменаров да се заеме с неотложните задачи, които предстоят пред БНТ, да постигне по-високо качество на телевизионната продукция и да привлече допълнително финансиране впечатлиха членовете на Съвета за електронни медии.

Така още при първото гласуване с четири гласа „за“ и един „против“ Константин Каменаров бе избран за генерален директор на БНТ.

Бетина Жотева, член на СЕМ: Първо представената от него концепция, а след това изслушването му ме убедиха, че той може да се справи първо с най-неотложните задачи, да събере добър екип и да изпълни това, за което говори пред нас и пред всички зрители. Давам предпочитанията си за него и защото излиза от БНТ - познава хората, познава технологиите, познава целия работен процес.

Иво Атанасов подкрепи концепцията на друг кандидат за генерелен директор на БНТ - Валерий Тодоров - и се аргументира защо.

Иво Атанасов, член на СЕМ: Валерий Тодоров отговаря в най-пълна степен и на собственото ми виждане за управленец на Националната телевизия. Бих прибавил към достойнствата на концепцията и на представянето на г-н Тодоров тук пред нас и неговия много сериозен опит не просто като журналист и в БНТ, и в БНР, но и като генерален директор в продължение на два мандата на БНР.
Мария Стоянова, член на СЕМ: Г-н Константин Каменаров притежава и една разнообразна биография, която дава основания да се смята, че той е достъчно широкоскроен, за да не бъде причислен нито към определени или конкретни лобита, нито към статукво, нито към други рамки. Неговата жизненост е изключително важна за мотивирането на големия екип на БНТ.
Розита Михайлова, член на СЕМ: Кандидатът показва познаване на еропейските обществени телевизии и моделите им за управление. Предлага консервативен подход в раздела бюджетиране и финанси и го отличава от всички други, които се отвличат с пожелания и съжаления от липсата на пари. Очевиден е опитът му в управлението на телевизионна структура като БНТ.
София Владимирова, председател на СЕМ: Тази реалистична и съобразена с конкретните условия и предизвикателства пред БНТ концепция както и нейната обоснована и аргументирана защита мотивират становището ми, че Константин Каменаров отговаря в най-пълна степен на изискванията заложени в процедурата, приета от СЕМ. Моля, който е за избирането на господин Константин Каменаров за генерален директор на БНТ да гласува.

В първото си интервю избрания за генерален директор - Константин Каменаров - заяви, че за него е чест да се върне в БНТ. И призова всички служители на обществената телевизия да бъдат спокойни и горди с работата си.

Константин Каменаров, избран за генерален директор на БНТ: Днес е време за радост и за работа. Сега е моментът и да се благодари, освен всичко, защото тази гордост не е защото аз имам честта да се върна тука, а тази гордост стъпва върху това, че имам удоволствието да се върна именно тук. И това се дължи на хората. Тази сграда не е просто адрес. Тази сграда е пълна с хора, които работят, работили са и ще работят, което е повече от удоволствие. Просто работата е магическа дума в това отношение, а тука има много хора, които могат много добре да работят. Разчитам, разбира се, на госпожа Анкова, на която много благодаря за тези години, които тя беше тука и успя да опази и да надгради телевизията такава, каквато тя е днес - една достойна институция и един адрес, на който всички вярват.
;

Що се отнася до Европредседателството и отговорната задача пред БНТ по отразяването и осигуряването на информация и картина за цяла Европа, новият генерален директор изрази убедеността си, че обществената телевизия с нейния екип ще се справи блестящо.

По време на изслушването си пред СЕМ Константин Каменаров заяви, че неговата концепция е базирана на реални и постижими идеи при консервативно финансиране. Подчерта, че бюджетът, с който разполага в момента обществената телевизия, е крайно недостатъчен и даде пример, че преди 15 години той е бил в два пъти по-голям размер.

Според Каменаров новините и публицистиката са гръбнакът на обществената телевизия, който се е доказал във времето и "По света и у нас" се е превърнал в безспорен лидер в телевизионния пазар. Но за да не останат те "самотен остров", както се изрази той, в БНТ изключително важна е програмата, за да може БНТ да се превърне в една истинска алтернатива на комерсиалните телевизии.

Според него БНТ трябва да фокусира целия си технически и човешки ресурс, за да произвежда все по-качествен продукт.

По отношение на маркетинга според Каменаров трябва да се създаде звено, което да работи в посока на допълнително финансиране и привличане на допълнителни средства, като това може да стане чрез привличане на средства по европейски програми. Не изключи и възможността допълнителни средства да се привличат чрез работа по проекти заедно с големите корпорации като според него това по абсолютно никакъв начин няма да попречи на изпълнението на обществената мисия и функция на БНТ.

Смята, че се спекулира и с начина, по който се изчислява час програмата в момента, като бюджетът на БНТ се разделя на часовете. Според него от този бюджет трябва да се извадят разходите за работни заплати и техника например. По отношение на визията постави изключително голям акцент, защото според него визията е нещото, което продава продукта на телевизиите в наши дни.

По отношение на програмата според Каменаров трябва да има един основен, централен, политематичен канал и букет от други програми като БНТ1 трябва да остане този канал, а БНТ2 ще се фокусира върху култура и образование.

Според него трябва да се помени философията на вземане на решения при произвеждането на продукти в БНТ за това е необходимо да се създаде Библия със златни правила, които да важат за всички.

БНТ има нужда от програмна, финансова и технологична дисциплина каза още Константин Каменаров.

;

Пред БНР по-рано днес Каменаров отбеляза, че телевизията и радиото са приятни емблеми за екипна работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белград и Скопие с първи стъпки към сдобряване
Белград и Скопие с първи стъпки към сдобряване
Обновяват детската градина в село Черниче, която не е ремонтирана 30 години
Обновяват детската градина в село Черниче, която не е ремонтирана 30 години