НОВИНИ

Константин Тренчев: Смяната на собствеността при нас стана бандитски

Едва ли има организация, която да е скачала повече срещу тази бандитска приватизация, която стана в България, заяви в "Още от деня" почетният председател на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 14.02.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Д-р Константин Тренчев: - На бай Иван Татарчев носих папките с пикап, при Филчев намалих на папки, на Борис Велчев вече нищо не носих, защото нямаше никакъв смисъл. Просто - да, да, добре, ще видим - и дотам.

Има предприватизационен период при Андрей Луканов, припомни синдикалният лидер, който той охарктеризира с цитат на олигарха Березовски: "Защо да купувам завод, като мога да купя директора". И започна една системна съсипия. Масовата приватизация започна при Жан Виденов и после при Иван Костов.

Д-р Константин Тренчев: - Приватизацията е един бандитски сговор между два субекта - единият е капиталистът с торбето, а другият са хората от държавната администрация. Те пишат правилата, те решават да се даде на този или на онзи, вероятно срещу скромно възнаграждение.

Настоявал съм и при Станишев, и при Бойко, че има страшно много сделки, които трябва да се развалят или поне да им се вземе неустойка, каза почетният председател на КТ Подкрепа. Не проследиха и не контролираха през годините инвестиционните програми на приватизираните предприятия - нищо не е инвестирано, нарязано е на скраб, подчерта д-р Тренчев.

Д-р Константин Тренчев: - Въпросът е дали може да бъде наказан човекът - юристите казват, че не може със задна дата. Знам къде ще се крият - едните ще се крият в давността, другите ще се крият в т.н. колективна безотговорност.

Почетният председател на КТ "Подкрепа" коментира, че след 20 години една сделка да развалиш - може нищо да не е останало, може да е препродадена един-два-три пъти на добросъвестни купувачи, а освен това ще се сбъркаме от дела.

Смяната на собствеността при нас се извърши бандитски, заяви той. Посочи, че има и добри примери за приватизационни сделки - предимно със западни фирми. Кои - вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ настоява за термокамери по границата с Турция заради коронавируса
НФСБ настоява за термокамери по границата с Турция заради коронавируса
ДРУГИТЕ новини: Изненадващ дует
ДРУГИТЕ новини: Изненадващ дует