Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон и назначи за временен президент бившия премиер Павел Филип. Той обяви свикването на предсрочни избори, които ще се състоят на 6 септември.

© БГНЕС

Президентът Игор Додон заяви, че решението на Конституционния съд относно временното прехвърляне на правомощията на държавен глава на премиера Павел Филип е насочено към по-нататъшна узурпация на властта.

"Това е отчаяна стъпка - да се използва контролирания Конституционен съд, за да се присвои още повече властта", каза Додон в коментар за РИА Новости. На въпрос как президентът планира да действа в тази ситуация, отговорът беше кратък: „Външна и вътрешна мобилизация“.

По-рано Додон заяви, че Молдова ще призове световната общност да посредничи по въпроса за мирно предаване на властта, заявявайки, че в противен случай страната ще се изправи пред "безпрецедентна мобилизация" и протести.

Проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ сформираха парламентарно мнозинство, а след тримесечно чакане най-накрая беше сформирано ново правителство. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду положи клетва като министър-председател вчера.

Конституционният съд обяви тези решения на парламента за незаконни, а законодателите отговориха, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез съда.

Избраха Мая Санду за премиер на Молдова

Избраха Мая Санду за премиер на Молдова

Правителството на Молдова, водено от новия премиер Мая Санду, положи клетва в събота след заседанието на парламента, на което беше избрано. Кандидатур...