НОВИНИ

Конституционният съд отбелязва 25 години от създаването си

Повече дела и нова сграда пожела за 25-годишнината от създаването на Конституционният съд, председателят му Борис Велчев. Честването беше отбелязано с международна конференция. Акцент в официалното й откриване беше оценката, че за четвърт век институцията си изградила добра репутация и се е наложила като гарант за опазване на правата и свободите на гражданите.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:27, 21.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Сравнително малкият брой дела, според председателят на Конституционния съд, не е белег за конституционна безукорност на законите. Борис Велчев призова институциите, които имат право да се обръщат към Конституционния съд, да бъдат по-активни, защото той не може да действа служебно, а има добра вътрешна организация и професионален капацитет.

Борис Велчев: Това ми дава увереност да призова за повече дела в КС, разбира се не самоцелно, не с желанието съдът да бъде въвличан в изкуствени и ненужни политически спорове.

С последните промени в основния закон беше дадена възможност и на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд. Според Борис Велчев е въпрос на време да се въведе и т.нар. пряка конституционна жалба, която да отвори вратите на съда директно за гражданите.

Борис Велчев: В нашите среди има такава шега - всички бивши конституционни съдии са се изказвали за нейното въвеждане, а всички действащи са против. Всъщност не е така. Аз съм един от хората, които смятат, че пряката конституционна жалба означава не само повече контрол от страна на обществото върху институциите, а тя е и допълнителна гаранция за правата на гражданите.

В подкрепа на пряката конституционна жалба се изказаха и председателят на Венецианската комисия, който беше гост на конференцията и правосъдният министър Екатерина Захариева.

Създаването на Конституционния съд става възможно след като на 12 юли 91-ва година Великото народно събрание приема Конституцията. Той се състои от 12 съдии, като по равен брой - една трета, от тях се излъчват от Народното събрание, президента и Общото събрание на двете върховни съдилища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирина Бокова пред Общото събрание на ООН
Ирина Бокова пред Общото събрание на ООН
Потрошиха новите автобусни спирки във Варна
Потрошиха новите автобусни спирки във Варна