НОВИНИ

Конституционният съд реши да образува дело за Истанбулската конвенция

Конституционният съд съобщи, че днес единодушно е решил да образува дело за разглеждане по същество дали Истанбулската конвенция съответства на основния закон в Република България, съобщава БНР.

конституционният съд реши образува дело истанбулската конвенция
bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 20.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Искането е подписано от 75 народни представители от ГЕРБ и е придружено от постъпилите в парламента положителни и отрицателни становища за документа.

За докладчик по конституционно дело № 3/2018 г. е определен съдия Анастас Анастасов.

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им предостави решението на кабинета за оттегляне на проекта за ратификация на конвенцията, както и превода на документа, с който министрите разполагат.

След като получат становищата на държавни институциии, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на Конституцията. Според запознати еднозначен отговор на въпроса е възможно да бъде даден преди началото на лятната съдебна ваканция.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон. Към искането депутатите са приложили и преписката за ратификацията в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години, с анализ и оценка на възможностите за прилагането на конвенцията в българското право.

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане. Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Юристи смятат, че макар ратификацията да е временно отложена, подписът на България под конвенцията остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Врабчетата в България ще се броят през май
Врабчетата в България ще се броят през май
Продължава разследването по случая Скрипал
Продължава разследването по случая "Скрипал"