НОВИНИ

Конституционният съдия Бригите Бийрлайн е новият канцлер на Австрия

Политическата въртележка във Виена изненада очакванията - конституционният съдия Бригите Бийрлайн е новият канцлер, след вота на недоверие срещу Себастиан Курц. Тя е първата жена начело на правителството в Австрия. Президентът на страната я натовари днес със съставянето на кабинет, който да управлява до изборите. В този час пред канцлерството във Виена се провежда демонстрация, с участието на холандската група "Венгабойс". Песента ѝ "Отиваме в Ибиса" стана неофициален химн на политическата криза.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:28, 30.05.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

След скандалния видеозапис, който предизвика политическо земетресение, председателят на Конституционния съд поема канцлерството във Виена. Това обяви президентът Ван дер Белен след консултации с лидерите на големите партии.

Бригите Бийрлайн, канцлер на Австрия: Уважаеми дами и господа, това може да е изненадващо за вас, но за мен също е изненадващо.

Бившият председател на административния съд става вицеканцлер и министър на правосъдието, а външен министър ще бъде един от близките сътрудници на Себастиан Курц - дипломатът Александър Шаленберг. Останалите членове на кабинета ще станат ясни през следващите дни.

;

Въпреки промените в канцлерството традиционната за четвъртък демонстрация се провежда и този път с необичайното участие на "Венгабойс". 20 години след създаването на песента им "Отиваме в Ибиса" тя отново е номер 1 в австрийските хит-листи. Членовете на групата се радват на поканата, която показва, че австрийците не само имат превъзходен музикален вкус, но и чувство за хумор. Заради участието в правителството на десните популисти от Партията на свободата във Виена всеки четвъртък се провеждат демонстрации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следим качеството на въздуха вече онлайн
Следим качеството на въздуха вече онлайн
Кметът на район Северен в Пловдив е задържан при спецакция
Кметът на район "Северен" в Пловдив е задържан при спецакция