НОВИНИ

Консултациите с ДПС и Реформаторския блок при президента Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев разговаря с ръководствата на ДПС и Реформаторския блок в рамките на консултациите, които провежда с парламентарно представените политически сили, след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка. ДПС са категорични, че този парламент не може да излъчи ново правителство, настояват за извънредни парламентарни избори. Реформаторския блок биха участвали в ново правителство, ако получат подкрепа от ГЕРБ, но сами си дават сметка, че това е невъзможно.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 22.11.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Може ли 43 Народно събрание да излъчи ново правителство - беше основната тема на консултациите.

Росен Плевнелиев - президент на България: Провеждам тези консултации с голямата надежда, че ще положим усилия така, че политическата криза, в която страната навлезе с приемането на оставката на правителството на Бойко Борисов да не прерасне в парламентарна криза, т. е. оставката на правителството да не доведе и до оставка на НС.

Настоящият парламент е изчерпал възможността за съставяне на различни други мнозинства и излъчване на ново правителство, заяви след срещата Мустафа Карадайъ. Според него, правителството на Борисов е порочно сформирано, а оставката му - закъсняла. От ДПС призовават в преходния период - основните политически сили да постигнат съгласие за 3-4 основни задачи, които трябва да се свършат преди да бъде разпуснато Народното събрание и да се върви към предсрочни избори.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Настоящият президент, чийто мандат оценяваме, че изтече с провеждането на президентските избори и до 22 януари остава единствено и само да предаде властта на новоизбрания президент. Той няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес, включително и да съставя каквото и да е служебно служебно правителство.

Реформаторите още не са решили как ще реагират, ако получат мандат за съставяне на правителство.

Божидар Лукарски, СДС: Ако президентът реши да връчи мандат на РБ, тогава ще мислим и ще разсъждаваме, но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този НС, а както вече казах от тяхна страна няма такова виждане по въпроса.

Ако се стигне до предсрочни избори, преди това задължително трябва да се приеме бюджета за догодина, също антикорупционния и антитерористичния закон, настояват реформаторите. Според тях, не трябва бързо и на крак да въвеждат въпросите от референдума. Смятат, че мажоритарни избори и намаляване на субсидиите на партиите ще донесат повече вреди.

Найден Зеленогорски, ДБГ: Мажоритарна система и нулево финансиране - това означава, че партиите ще се финансират в голямата си част от сенчестите източници - това е значително по-скъпо за държавата.

На срещата при президента участваха лидерите на всички партии в РБ без Радан Кънев. Той дойде преди тях, но се срещна с президента след това. Найден Зеленогорски обяви, че състава на делегацията при президента е била определена на среща на ръководствата на партиите вчера.

Радан Кънев, ДСБ: Аз мисля, че това беше едно разумно решение на моите колеги от РБ. Те предпочетоха да не бъдем заедно и аз мисля, че политическата логика повелява така, ние няма да се явим заедно на предстоящите избори. Повече от година имаме различно отношение към управлението в България, така че мисля, че е за добро.

Според Радан Кънев, на Росен Плевнелиев още през декември ще му се наложи да състави трети служебен кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Магията на Коледа вече е в Берлин
​Магията на Коледа вече е в Берлин
Планът Тръмп за първите 100 дни в Белия дом
Планът "Тръмп" за първите 100 дни в Белия дом