НОВИНИ

България и Италия ще работят заедно за спиране на нелегалния превоз на отпадъци

България и Италия ще работят активно за прекратяване на всички нелегални превози на отпадъци. Това стана ясно след срещата на министър-председателя на Италия Джузепе Конте и българския премиер Бойко Борисов. Официалното посещение на Конте съвпада със 140-годишнината от началото на дипломатическите отношения между двете страни. Двамата премиери коментираха и мерките за борба с опасния коронавирус.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:30, 30.01.2020 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че страната му ще бъде в основата на борбата с нелегалния трафик на отпадъци и сътрудничеството с България ще доведе до бързи резултати. По думите му трябва да се изкоренява всеки стрък на нелегалност, а тези отпадъци по нищо не са различни от другите форми на незаконна търговия.

Джузепе Конте,министър-председател на Италия: Разпоредил съм на италианския министър на вътрешните работи прекратяване на всички нелегални превози на отпадъци. Това, че може да има свободно движение на стоки в Евросъюза, не означава, че трябва да допускаме такъв вид превоз.
Бойко Борисов, министър -председател: Много лесно може да се установи откъде идва този отпадък и къде е отишъл и съответно двете организации ,които са издали документите в Италия и България... Ако не отговаря на изискванията, съответно ще си понесат отговорността и двете страни, които са потъпкали закона. Ние ще бъдем неотстъпчиви и ще ги смажем.

Италия е на първо място в Европа по превенция на коронавируса и неговото разпространение, отчете Конте. Той посочи, че без да се създава паника са набелязани много мерки по италианските пристанища.

Според Борисов, за да се ограничи вируса, трябва да се работи активно и срещу нелегалната миграция.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние говорим само за официалните хора, които влизат в Европа. А през тези канали на нелегална миграция? Само преди месец-два имаше във Великобритания китайци, виетнамци, които загинаха.

В знак на приятелство двамата премиери си размениха фланелките на националните отбори на България и Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов възложи вътрешна проверка по случая с ген. Стойков
Каракачанов възложи вътрешна проверка по случая с ген. Стойков
Президентството: Поканата към Гешев за среща е за поредния шпионски скандал
Президентството: Поканата към Гешев за среща е за поредния шпионски скандал