Край на продължилата близо два месеца политическата криза в Италия. Юристът Джузепе Конте получи мандат от президента Серджо Матарела да състави правителство. Бъдещият премиер дойде с такси в президентството и разговорите му с Матарела продължиха близо два часа, преди да излезе и да говори пред медиите.

54-годишният Конте е преподавател по право във Флоренция и няма никакъв опит в политиката. Кандидатурата му беше договорена между лидерите на двете антисистемни партии - Движението Пет звезди и крайнодясната Лига.

Той трябва да предложи за одобрение на президента списък с министри. Конте обяви, че незабавно трябва да започне работа с европейските си партньори по неотложни въпроси като бюджета на ЕС, промяната в системата за даването на убежище и банковия съюз.

Джузепе Конте: Правителството, което ще се роди, ще бъде правителство на промяната. Договорът, на базата на който се формира то, напълно отговаря на очакванията за промяна у италианците. Аз съм преподавател и адвокат. Защитавал съм каузите на много хора. Сега се готвя да защитавам интересите на всички италианци във всички европейски и международни форуми, в диалог с европейските институции и с представител на други държави. Искам да съм защитник на италианския народ.
Президентът на Италия връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепe Конте

Президентът на Италия връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепe Конте

Президентът на Италия Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на юриста Джузепе Конте. Конте е 54 годишен адвокат и преподавател по...