НОВИНИ

Контейнер на "Женския пазар" събира използвани дрехи

Специален контейнер за даряване на използвани дрехи вече има и на "Женския пазар" в София. Инициативата е на голяма компания за рециклиране на текстил, Столичната община, пазари "Възраждане" и Българският червен кръст. Така старите ви дрехи могат да станат част от кръговата икономика, като бъдат използвани за дарения или ако бъдат преработени и текстилът се използва за нови облекла. Желаещи да дарят вече ненужните си дрехи се появиха още в първите 10 минути от официалното откриване на контейнера.

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 14.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Стела Лазарова разбира за новата инициатива от социалните мрежи и заедно с нейната приятелка са първите дарили в новия контейнер на "Женския пазар".

Стела Лазарова: Имам дрехи, които не ползвам и смятам, че е хубаво да се помага на хора в нужда, вместо да си ги събираме и да ги складираме.
Антон Гичев, оперативен директор "Хюманитя": Хората търсят възможност да оползотворят старите си дрехи или дрехите, които вече не са им необходими и така да предотвратят създаването на отпадъци.

Втория живот за едно нещо, което вие не ползвате, а би могло да бъде ползвано от някой друг, винаги е за предпочитане пред това да седи в гардероба или в контейнера за смесени отпадъци.

И се надяваме наистина да постигнем реални и ясни резултати в опазването на екологията и в подпомагането на дейността на БЧК за подпомагане на хората при бедствия и аварии.

Не забравяйте, че и за дарените дрехи има изисквания. Те трябва да са в плик, да са чисти и да са здрави.

Спаска Тасева, заместник-директор на Столична организация на Български Червен кръст: Не може да дадем даже и в бедствена ситуация, дреха която не може да се облече, обидно е, затова те трябва да бъдат във вид удобен за употреба, веднага да бъдат употребени.

Такъв контейнер вече има и на пазара "Димитър Петков". По думите на организаторите българинът има все по-висока култура за разделно събиране на отпадъците, а контейнерите за текстил се пълнят за отрицателно време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия осъди ударите и свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН
Русия осъди ударите и свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН
Кампанията Капачки за бъдеще се провежда днес в София
Кампанията "Капачки за бъдеще" се провежда днес в София