Жителите на квартал „Лозенец“ се оплакват от неправомерно поставени кофи за боклук по тротоара на улица Богатица и до входа на единствената детска площадка в района. След намесата на БНТ 2 проблемът беше разрешен.

София

Улица "Богатица" е една от най-натоварените в "Лозенец". Потокът от коли в двете посоки по стръмната разбита улица не спира. Придвижването на пешеходците по нея често е истинско изпитание, защото не навсякъде има тротоари.

"Първо от тази страна въобще няма и не е предвидено да има тротоар, от тази страна са толкова разбити, че човек не може да върви", заяви Радост Иванова.

Ситуацията с трудното придвижване се утежнява допълнително и от кофите за боклук, поставени на тротоара.

"Той тротоарът не е за кофи. Принципно, нормално е, че пречат. Има си навсякъде нормалните държави отделения, които кофите са поставени, без да пречат", коментира Светлин Радуилов.

След направената проверка се оказа, че двете кофи са на близкото заведение за хранене и са поставени там след пряко договаряне със сметоизвозваща фирма.

"Поставянето на тези контейнери, са ги поставили на това място, тъй като улица „Богатица“ е много стръмна, тясна и няма как дори и да се разминават дори и два автомобила. Затова са сложени на тротоара", обясни Стефка Енчева - началник сектор "Инвестиционен контрол", Столичен инспекторат. "Да, видяхме, че те са поставени на входа на детската площадка и те са ги поставили, защото самото заведение поддържа тази детска площадка. Не би следвало да бъде на входа на детската площадка."

След сигнала на БНТ 2 от Столичният инспекторат увериха, че въпросните два броя контейнери вече са преместени на улица „Света Троица“ и тротоарът пред детската площадка на улица „Богатица“ е свободен.