НОВИНИ

Контрабандата на цигари се е увеличила през третото тримесечие на годината

Ръстът е от 4,7% на 5,3 на сто. Увеличава се и обема на незаконни цигари по отделни градове. Абсолютен рекорд в контрабандата държи Свиленград, където тя достига 32%.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:13, 06.12.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
контрабандата цигари увеличила третото тримесечие годината

Контрабандата на цигари отново е нараснала, показват данните на тютюневите компании, които следят пазара. Така през третото тримесечие на годината незаконната търговия на тютюневи изделия достига до 5,3%, при 4,7 на сто три месеца по-рано. Най-високо ниво на контрабандата проучването отчита в Перник, Видин и Хасково - 16%, 14,7% и 10,7% съответно.

В столицата нивото на контрабандата възлиза на 3,1%, което е увеличение с над един процентен пункт за тримесечие. Изследването на тютюневите компании се провежда четири пъти в годината като се използва метода на преброяване на празните опаковки в кофите за боклук. Проучването се прави едновременно в 28 града в страната.

;

Най-високо ниво на контрабандата в момента отчитат в Свиленград - 32% от изпушените цигари са били незаконни. Въпреки това от тютюневите компании изтъкват, че все пак се запазва тенденцията за борба с контрабандата, която остава приоритет на правителството. Оттам са категорични, че продажбата на незаконни цигари е "добре организирана престъпна дейност".

Тенденция, която продължава е, на пазара да се предлагат цигари с неясен произход и марки. От тютюневите компании приветстват законодателната инициатива на прокуратурата, с която ще се забрани поставянето на цените на цигарите върху бандеролите и ще се прехвърли на кутиите. Освен това в момента тече процедура по организиране на пълно проследяване на цигарените кутии с баркод. Производителите са готови, чака се осигуряването на системата от Агенция "Митници".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дават на съд Цвета Таскова за автобусната катастрофа на АМ Тракия
Дават на съд Цвета Таскова за автобусната катастрофа на АМ "Тракия"
Съдът: КЗК трябва да се произнесе по сделката на ЧЕЗ и Инерком
Съдът: КЗК трябва да се произнесе по сделката на ЧЕЗ и "Инерком"