НОВИНИ

​Контрабандата на цигари у нас с рекордно ниско ниво

Контрабандата на цигари у нас е с рекордно ниско ниво - 6%. Данните са събрани от производителите и търговците на легални цигари и бяха представени на пресконференция с участието на премиера, главния прокурор и министрите на финансите и вътрешните работи. Бойко Борисов посочи резултатите от изследването като доказателство, че борбата с корупцията е ефективна, че мерките срещу нелегалните цигари са систематични, а не кампанийни.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:20, 05.02.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Социологическото изследване, под надслов "Срещу незаконната търговия с цигари", е инициатива на легалните производители и търговци на цигари. Целта е да се прецени ръстът на незаконно разпространение.

Бойко Борисов - министър-председател: Това е най-точното проучване и се извършва по много прост и практичен начин - във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят в нея кутиите от цигари с бандерол и кутиите без бандерол. И се прави от производител. Сиреч манипулация няма, нали, това не са като ония социологически проучвания преди изборите, дето се правят, на никога непознали резултатите социолози.

Премиерът уточни защо той, главният прокурор и министрите на финансите и вътрешните работи присъстват на събитието, на което се представят тези данни.

Бойко Борисов - министър-председател: Защото то показва не усещането за нещо, не имагинерната величина какво се случва, а на практика реалният резултат от борбата с корупцията и контрабандата.

По време на форума главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че въпреки най-ниското ниво на контрабандни цигари, мерени до момента - 6 %, това не бива да успокоява.

Сотир Цацаров - главен прокурор: На първо място, защото в рамките на тези 6% маржовете са много големи, говоря по места, което за нас е обезпокоително, има места с много нисък процент, има места с много висок процент, хайде ако Хасково като най-висок процент го обясняваме географски, възникват въпросите, да речем за Велико Търново и Пазарджик.

Успокоение внесоха министрите на вътрешните работи и на финансите.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: През 2017 г. при съвместни действия на МВР и на Агенция "Митници" са иззети над 50 млн. къса цигари, иззетият нарязан тютюн е над 48 тона, това са сигурно една композиция може би с тютюн, който е заловен.
Владислав Горанов - министър на финансите: В 3-годишната перспектива, в която е планирана фискалната рамка - до 2021-ва, не планираме да променяме акцизите и номиналните ръстове, които регистрираме в увеличение на приходите от акциз, са удовлетворителни и смятаме, че това темпо може да бъде поддържано.

По време на форума беше изтъкнато още, че освен ограничаването на цигарената контрабанда, има увеличение на приходите в бюджета от горива - по думите на премиера Бойко Борисов, само за януари тази година приходите от горива са с 12% ръст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци отново протестираха за по-чист въздух
Русенци отново протестираха за по-чист въздух
За прочита на комунизма: проф. Искра Баева и Методи Андреев в „Още от деня“
За прочита на комунизма: проф. Искра Баева и Методи Андреев в „Още от деня“