НОВИНИ

Засилени проверки на басейните в навечерието на летния сезон

Засилените проверки на всички 171 басейна в столицата заради летния сезон започнаха. Вече има над 20 установени нарушения, за които са предприети административно-наказателни мерки, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция. Най-често констатираните нарушения са свързани с качеството на водата.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:28, 20.05.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Подадените сигнали от началото на тази година са само пет, за цялата изминала година са били 19, съобщават от здравната инспекция. Наличието на амониеви йони и нитрати във водата е най-често откриваното нарушение за тази година, което според специалистите означава, че басейнът не се използва по предназначение от посетителите.

д-р Десислава Драганчева - началник отдел "Държавен здравен контрол" към СРЗИ:
апелирам, че постигането на безопасността за ползване на тези обществени места става както с контрол от страна на ведомството, което експлоатира обекта, контрол от наша страна, така и с активното съдействие на гражданите.

Все още, обаче, не са проверени всичките басейни в София. Като този, който още се пълни. Когато това се случи, здравната инспекция ще бъде уведомена, за да направи проверки и басейнът да бъде открит на първи юни. Тук има пречиствателна станция, слагат се хлор и допълнителни препарати за пречистване на водата.

Румен Димитров - управител на комплекс:
Колкото е по-бистра водата, толкова е по-добра. Има ли замътняване на водата, има и проблем. Сигурно има басейни, които са с остарели пречиствателни станции, които не са достатъчно добре профилактирани. Това са по-малки басейни, които според мен не могат да си позволят поддръжка от хора, които разбират.
;

Съветите на регионалната здравна инспекция към посетителите на басейните са да следят за общата хигиена и ако забележат нередности, веднага да подадат сигнал на сайта или да се обадят на телефон 832 71 11.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа чуждестранна визита на Доналд Тръмп
Първа чуждестранна визита на Доналд Тръмп
Във Варна днес официално откриват летния сезон
Във Варна днес официално откриват летния сезон