НОВИНИ

Откритите несъответствия при сладоледите не са опасни за здравето на децата

Това заяви с студиото на "Денят започва" д-р Теодора Янковска, зам-изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Тя заяви, че са извършени 1116 броя проверки, свързани само с производството и търговията на дребно и едро на сладолед. Продължават проверките, свързани с безопасността на храните през лятото.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
07:33, 29.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
откритите несъответствия сладоледите опасни здравето децата

Продължават проверките за безопасност на храните през лятото, които са много активни в момента по време на летния туристически сезон по морето. Проверките стартираха през юни месец и ще продължат до септември месец, заяви д-р Янковска.

"Първите два месеца имаме 883 проверки направени, констатирани са несъответствия - 56 предписания са издадени за тях, издадени са актове за административни нарушения - 15 броя. Най-често установените нарушения са промени в материално-техническата база, в оборудването, липсата на термометри в хладилната база - нещо, което е много важно за летния сезон. Установени са проблеми в хигиенното поддържане на обектите, липса на пълни записи от системата на управление на безопасност на храните", уточни зам-изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните.

В друга посока, която БАБХ работи е тематична проверка от 8 до 15 юли на производството и търговията със сладолед.

"Извършени са 1116 броя проверки, свързани само с производство и търговия на търговията на дребно и едро на сладолед. По време на проверките са установени несъответствия, за които са издадени 26 броя предписания, издадени са актове за установяване на административно нарушение - 2 броя, има забранен и бракуван сладолед, който е 313 литра. Основните предписания са некоректно етикетиране на сладоледа или продаване на сладолед без установени документи за произход", заяви д-р Янковска и уточни, че всички обекти, които предлагат непакетиран сладолед, са под контрола на Агенцията.
"За тях се издава удостоверение за временен обект. Там сме намерили някакви несъответствия, за които споменах, но те не са съществени, не са опасни и не представляват сериозна заплаха за здравето на децата", каза още д-р Янковска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заболелите деца във Варна са с диагноза остра вирусна инфекция
Заболелите деца във Варна са с диагноза "остра вирусна инфекция"
Олег Сафонов пред БНТ: България е сигурно място за руските граждани
Олег Сафонов пред БНТ: България е сигурно място за руските граждани