НОВИНИ

Концерт с гайди и празнично шествие по булевард "Витоша" в София за 24 май

Родолюбиви българи с престижни професии изпълниха на гайди автентични родопски песни в Националния дворец на културата в София. Почитателите на самодейния състав "Петко Войвода" проведоха и празнично шествие по бул. "Витоша", за да покажат, че българските бит и култура трябва да се съхраняват.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
10:30, 24.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Любопитното в гайдарския състав "Петко Войвода" е, че почти никой от неговите членове не е професионален музикант. Неговият ръководител Иван Балабанов например работи в системата на сигурността, а сред гайдарите има финансисти, лекари и компютърни специалисти. Всички те обаче са обединени от любовта си към автентичния фолклор.

Иван Балабанов
"Общото между нас е с една дума да го кажем - нашата държава България. Тя ни обединява, няма значение кой от коя музикална област е или от кой град е. Аз мисля, че не трябва да сме чужденци в нашата държава."

Тодора Василева по професия е счетоводител, в свободното си време обаче се е посветила на музиката и българския фолклор като част от гайдарския състав. Заедно с нея е и 7-годишният ѝ син Лазар, който също свири гайда.

Тодора Василева
"Той сам прояви интерес и върви ръка за ръка с мен в това начинание, за което аз съм много щастлива."
Лазар Василев
"Гледах от мама, тя ми пускаше клипчета и се научих и един ден един наш приятел ми купи подарък гайда за рожденния ден и ми я изпрати."

За да потопят публиката в атмосферата на фолклора, изпълнителите призоваха своите почитатели да посетят концерта, облечени в народни носии. Вдъхновени от тази идея, техни приятели организираха шествие по една от главните софийските улици. Облечени в автентични носии, те развяха българското знаме, танцуваха хора и изпяха едни от най-любимите български песни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националната библиотека на България - за хората и книгите
Националната библиотека на България - за хората и книгите
Гледайте Аскеер 2017 на живо по БНТ1
Гледайте "Аскеер 2017" на живо по БНТ1