НОВИНИ

Концерт в руините на Палмира

Прочутата Шакона на Йохан Себастиян Бах като символ на възраждането прозвуча сред руините на Палмира, която почти година беше в ръцете на варвари. В амфитеатъра, където се проведе концертът, джихадистите от "Ислямска държава" екзекутираха главния археолог на централния музей на града Халед Асад, защото той отказа да им сътрудничи и да им покаже скритите антики.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:23, 07.05.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Концертът на оркестъра на Мариинския театър беше в негова памет, в памет на руския старши лейтенант Александър Прохоренко, загинал при освобождението на Палмира като самопожертвователно насочва вражески огън срещу себе си, и в памет на жертвите на тероризма в целия свят.

Почти 500 души присъстваха на грандиозното събитие - жители на града, военни и представители на международни организации.

Чрез видеовръзка към тях се обърна руският президент Владимир Путин.

Владимир Путин, президент на Русия: Благодаря ви за днешната удивителна хуманитарна акция- концерт в освободената от терористи Палмира. Считам я за израз на благодарност, възпоменание и надежда.

Музиката, която ще прозвучи, е израз на нашата душевна болка, негодувание и протест срещу варварството и насилието, против тези нехора, които унищожиха безценни паметници на световната култура и изпълниха тук масови екзекуции.

Нашият концерт в изтерзаната Палмира е призив към мир и съгласие, бяха думите на прочутия диригент Валерий Гергиев.

Произведението на Бах беше последвано от кадрил на Родион Шчедрин в изпълнение на виолончелиста Сергей Ролдугин.

В концерта имаше и още един символ - наричат Петербург северната Палмира. В програмата прозвуча и музика на Сергей Прокофиев, както и изпълнение на сирийски военен оркестър.

Освобождението на Палмира от сирийската армия и местни бойци на 27 март беше стратегическа победа срещу "Ислямска държава" и повратен момент във войната.

Правителствените сили на Сирия успяха да си върнат Палмира, подкрепяни от въздуха от руски изтребители. Джихадистите не успяха да изтрият Палмира от лицето на земята, както се заричаха, но градът беше напълно миниран. Руски сапьори разчистваха буквално сантиметър по сантиметър. Победата беше огромен актив в полза на Асад и Москва.

ЮНЕСКО все още оценява мащаба на щетите и колко време ще трябва за възстановяването на древното наследство, включено в списъка на организацията. Според повечето специалисти ще са нужни пет, седем години. Най-сложният въпрос е как да се проведат реставрационните работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щайнмайер предупреди за опасността от завръщане на национализма в Европа
Щайнмайер предупреди за опасността от завръщане на национализма в Европа
Артщрихи с Галя Крайчовска
Артщрихи с Галя Крайчовска