Ще бъде създаден координационен център, който ще следи процеса на икономическите, финансови и полицейски проверки и операции в курорта "Слънчев бряг", които ще продължат до края на летния туристически сезон. В координационния център ще участват служители от основните институции, които са ангажирани с тези проверки. Това каза на брифинг в Бургас министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Бургас Слънчев Бряг, Несебър

© БТА

Очакваме да създадем усещането, че наистина държавата присъства тук, с което гражданите и туристите в Бургаски регион да се чувстват по сигурни и да знаят, че някой се грижи затова правилата да бъдат спазвани. Бъчварова уточни, че очаква добри резултати от работа на общия координационен център, който тепърва се формира.

Главният секретар на МВР Георги Костов уточни, че в центъра ще работят представители на НАП, ДАНС, БОП, РПУ "Слънчев бряг" , а структурата ще се ръководи от висш униформен командирован служител от Национална служба "Полиция". Костов съобщи, че в момента МВР води преговори с ръководството на "Слънчев бряг" АД за въвеждането на строг пропускателен режим в курорта. Идеята е на всички контролно-пропускателни пунктове да има униформени полицаи. Досега тази дейност извършваше "Слънчев бряг" АД с назначени от дружеството охранители.

Все още нямаме споразумение със "Слънчев бряг" АД. Очаква се такова да бъде сключено другата седмица. Въвеждането на такъв пропускателен режим означава, че униформени полицаи ще дежурят на всеки вход и изход към курорта. Те ще проверяват потоците от моторни-превозни средства и хора, които влизат в курортния комплекс. Ще се следи кой какво вкарва, какъв е произходът на стоките, имат ли платени данъци, акцизи и т.н, заяви Костов.

Главният секретар каза, че полицията започва да следи "бар-кролове" и организираните групи, които участват в така наречения алкохолен туризъм. Служители на МВР ще изискват и проверяват списъците на участниците в тези "бар-кролове". Ще се следи дали в групите има непълнолетни участници.