Копривщица отбеляза 141 години от Априлската епопея на площад "20-ти априлий". На събитието и по случай празника на града присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът по Европейски въпроси в служебния кабинет Деница Златева, областният управител на София област София Торолова, кметове на населени места от Средногорието, общественици и граждани.

Копривщица

Aприлското въстание отне живота на над 30 000 млади хора и остави без дом над 70 000 в разрушените им села и градове. Едно въстание, макар и потушено, промени хода на историята, не само на България, но и на Европа и на цял свят. Тогава България се нарежда на Световната карта и светът разбира, че там на Балканите има един трудолюбив и смел народ, жаден за свобода. Каза в словото си кметът на Копривщица Генчо Герданов.

От Копривщица българите въстанаха срещу тиранията, от тук прогърмя волята за свобода и независимост. От тук гръмна славата на България и накара интелектуалци, общественици и политици да заговорят за българския народ, посочи в словото си вицепрезидентът.

Това въстание показа, че българите могат да умират за своите идеали. Днес ние живеем в мечтата на априлските герои - да бъдем един народ, в една държава, но изпълнихме ли заветите им, попита Илияна Йотова. Тези герои искаха единение, обединение, справедливост и солидарност. Днес рядко говорим за тези неща. Разединени сме повече от всякога, а ни е нужно обединение. Лутаме се в каузи, а ни трябва посока.

Днес не е модерно да говорим за ценности, а имаме болезнена нужда от тях. Днес имаме държава, имаме вяра, народ и свобода, но те не са ни дадени веднъж завинаги, за тях битката е всеки ден. Такива решителни хора са ни нужни днес, хора безсребърници, хора чисти и неопетнени, защото не може да търсим упование и гордост само в миналото. В 21 век предизвикателствата са други, но в никакъв случай по-лесни. Днес България е онази страна, която трябва да заяви волята си, да казва позициите си на целия свят и не да се чувства в периферията, там, където мнозина искат да ни натикат, защото тези луди глави преди 141 години накараха Европа да погледне към нас. А днес ние сме част от тази същата Европа и заедно с всички народи взимаме своите решения. Тук днес трябва да обещаем, че ще съхраняваме паметта и славната история на България и ще я предаваме на децата си и на поколенията, защото всички имаме нужда от това, заключи вицепрезидентът.


© БТА

В Копривщица 225 самодейци пресъздадоха моменти от историята отпреди 141 години и Априлското въстание там. По-рано вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков. Бяха поднесени цветя и венци в памет на героите, отдали живота си за свободата на България.