Кораби от втората постоянна противоминна група на НАТО акостираха във Варна. Военните плавателни съдове са от Германия, Румъния, Турция и България. От 1 до 8 март те ще участват в българо-румънско учение „Посейдон" в Констанца.

Варна

Целта на учението е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили, както и да допринесе за сигурността в Черно море.

От българска страна в съвместното плаване участва кораба „Цибър". Той е зачислен в състава на Военноморските сили през 2009 година и е най-модерния кораб в армията.

Освен за търсене и неутрализиране на мини, кораба е предназначен и за спасителни операции на други плавателни съдове, самолети и бедстващи хора.

От българска страна в съвместното плаване участва кораба „Цибър“
От българска страна в съвместното плаване участва кораба „Цибър“ © БНТ

Корабите на Алианса са отворени за посещение от граждани. Въпреки лошото време желаещи не липсват.

Методи Илиев: Искахме да видим и да направим сравнение с корабите на другите държави, които сега са ни съюзници. Просто каква е съвременната техника.

От съображения за сигурност всеки, който желае да разгледа, корабите минава щателна проверка от служители на „Военна полиция".

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Кораби от втората постоянна противоминна група на НАТО са във Варна. Военните плавателни съдове са от Германия, Румъния, Турция и България.