Още 74 контейнера с отпадъци, задържани на пристанище "Варна - Запад", ще бъдат върнати в Италия. Това става по искане на две транспортни фирми, които ще реекспортират боклуците обратно на Апенините. Контейнерите, получени в края на миналата година, са с 90-дневен временен режим за съхранение на порта и не са потърсени от получателя.

Варна

На пристанището във Варна все още се очаква да пристигне корабът, плаващ под турски флаг, на който да бъдат натоварени контейнерите с италиански боклук.

В момента плавателният съд се намира на пристанището в Бургас. Очаква се по-късно днес или утре да тръгне към Варна и да започне товаренето на контейнерите.

На 54 от контейнерите са взети лабораторни проби и изследвания, от които е установено, че освен декларираните пластмасови и каучукови отпадъци, балите съдържат дрехи, стъкло и дървени материали.

Според предварителните данни на Апелативната прокуратура във Варна, този товар не е опасен за здравето на хората.

За останалите 20 контейнера все още се обработват лабораторните проби и се очакват резултатите от анализите преди да бъдат върнати в Италия.

Контейнерите пристигнаха на пристанище Варна-Запад в края на миналата година, но изтече 90-дневният срок, в който те могат да бъдат съхранявани на порта. В този период те не бяха потърсени от фирмата получател.

От началото на годината общо 127 контейнера бяха задържани на пристанище Варна-Запад. 28 от тях вече са върнати.


Извозват италиански боклук от пристанището във Варна

Извозват италиански боклук от пристанището във Варна

Днес ще започне товаренето на още 54 контейнера с отпадъци, за да бъдат върнати в Италия. Други 20 също са подготвени за извозване. Това обаче ще стан...