Това мнозинство е изчерпано. Искаме разпускане на парламента и предсрочни избори. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова прочете традиционна за всяка нова парламентарна сесия декларация от името на парламентарната група на „БСП лява България“, в които очерта основните ѝ политически приоритети.

В изказването си лидерът на левицата подчерта, че тази сесия започва с едно сериозно обществено напрежение, с криза в правителството и нестабилност в управляващото мнозинство.

Корнелия Нинова, председател на БСП: В последния месец се случиха две събития и една трагедия, които казват всичко. Не само са съответните месеци и седмици, но и за последните 29 години. Срина се Търговския регистър, блокира целият икономически живот в страната, а държавните институции бяха абсолютно безпомощни да реагират на това. 250 000 души, които държавата е задължила да се застраховат с „гражданска отговорност“, бяха излъгани от застраховател, който правителството е лицензирал. Държавата остана безучастна към тази трагедия. Трето – 17 души загинаха невинни, заради корупция и кражби, които вече убиват физически.

Според нея тази трагедия е създала голяма напрежение, на чийто фон е дошла и информацията, че чуждестранните инвестиции в страната са се сринали 10 пъти.

Нинова припомни още, че на 1 октомври се очаква и ново увеличение на цената на газа, което се очаква да повлияе на цената на голяма част от стоките. Лидерът на БСП обяви, че вече само 20 депутати от парламентарната група ще стоят в пленарната зала, а останалите непрекъснато ще обикалят сред избирателите си, за да чуят техните искания.