НОВИНИ

Корнелия Нинова: Някой трябва да понесе отговорност за сделката с ЧЕЗ

В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира скандалната сделка с ЧЕЗ. По думите ѝ, някой купува 1/3 от електропреносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност. Някой ще контролира чрез сметките за ток живота на 3 милиона българи. Няма и много информация кой е този и кой финансира сделката, по какъв начин, как ще се връщат тези пари - дали няма да се връщат чрез увеличение на сметките за тока на българите?! Много въпросителни и малко отговори, което създаде тази напрегната ситуация, уточни Нинова.

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 04.03.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
Корнелия Нинова - председател на БСП: Поне 3 неща би трябвало да гарантира правителството. Първото е да се гарантира националната сигурност, т.е. да се знае, че който купи тази компания няма от него да зависи дали някой ден 1/3 от електропреносната мрежа ще бъде изключена, например. Втората гаранция е за хората - тези 3 милиона българи и цените на тока да бъдат поносими към социалния им стандарт и социалния им живот. И третата е някой да понесе отговорност за състоянието, в което докараха този случай. Някой трябва да понесе и политическа и друга отговорност, ако се налага.

Според лидера на БСП, няма достатъчно информация за тази сделка - първоначално беше казано, че тя се финансира от офшорни компании с неизвестен собственик. След това дойде информацията за банки, които са регистрирани на някакви острови, които се разследват в международен план за пране на пари. Когато има дори и минимален риск такъв субект да стане някой ден собственик на 1/3 от електропреносната мрежа на България, дори и чрез кредитите, това ражда много въпроси, обясни Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Операта Янините девет братя пред чуждестранна публика
Операта "Янините девет братя" пред чуждестранна публика
​Мъж от Велико Търново е един от малкото останали майстори на гайдарски чанти
​Мъж от Велико Търново е един от малкото останали майстори на гайдарски чанти