Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави президента Радев за държавническата позиция по антикорпупционния закон на правителството. Президентът коментира вчера, че законът в сегашния му вид няма да реши проблемите с корупционния модел на управление и отрече да се е договарял с премиера за него.

Нинова споделя мнението на държавния глава, че законът няма да създаде възможност за борба с коруцията по високите етажи на властта. Лидерът на БСП пита премиера Борисов къде е сега и защо е излъгал, че се е договорил с президента и само БСП не е разбрала затова.

Нинова очаква мнения и предложения по алтернативния проект на закона на БСП, който се намира на страницата на партията. От "Позитано 20" започват консултации с академичната общност, съдии, прокурори и адвокати. Нинова е уверена, че истинската борба с корупцията е възможна и БСП може да го покаже.

В подкрепа на твърдението, че не е имало договорка между президента и премиера за антикорупционния закон, Корнелия Нинова цитира държавния глава, който определя законопроекта като механичен сбор от нискоефективни до момента структури.

Консенсус между президента и премиера е имало само за едно и то е, че дирекция "Корупция" трябва да бъде извън изпълнителната власт. Това пише още в позицията като се подчертава, че държавният глава винаги е настоявал за нов, единен и независим орган, който да затвори цикъла информация-сигнал-разследване-обвинение.