Оценяваме председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание и резултати. Това заяви Корнелия Нинова от трибуната на парламента, след като премиерът Бойко Борисов представи резултатите от европредседателството ни. Тя благодари на администрацията, дипломацията и на всички, които зад камерите - с ежедневния си труд - са направили възможна добрата организация за провеждането на председателството.

Нинова припомни, че три ключови думи са били заложени за председателството - консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

Корнелия Нинова, БСП: Консенсус или съгласие, за съжаление, по време и след Българското председателство, Европа е по-разделена от всякога. Не само се задълбочиха стари различия, но се отвориха нови разломи. И то по ключови въпроси за бъдещето на ЕС и на България. А това е въпросът за миграцията, въпросът за бюджета за бъдещия програмен период и т.н.

Европа се раздели да различни групи - Източна срещу Западна, Вишеградска четворка срещу големите, периферни държави срещу центъра, подчерта Нинова.

Корнелия Нинова, БСП: Българското председателство не можа да лидира този процес, да потърси обединение и консенсус, с което го натоварихме.

Трябва да гледаме измеренията в България на тези процеси, коментира Нинова - "тук се даде най-ярък пример как не се прави. Българският премиер и българското правителство не можаха да осигурят консенсуса на българските институции."

Корнелия Нинова: В България изолирахте президентската институция, не казвам президента Радев, президентът Радев се опита да компенсира онова, което българското правителство не направи - Дунавска стратегия, например.
Бойко Борисов отчете в НС резултатите от Българското европредседателство

Бойко Борисов отчете в НС резултатите от Българското европредседателство

Мотото на българския парламент - "Съединението прави силата" стана слоган и на цялата Европейска комисия. Това каза премиерът Бойко Борисов пред депут...

Вие не успяхте да мобилизирате национална енергия, вие не успяхте да мобилизирате европредседателството като кауза, резултатът от това ще бъде увеличаващ се евроскептицизъм само след няколко месеца, обърна се Нинова към управляващите.