Новият коронавирус достигна Европа. Три случая са регистрирани във Франция.
Заради опасността от зараза, Хонконг въведе извънредно положение. В Китай вирусът продължава да взема жертви. Починалите вече са 41, а болните са над 1300. С тази тревожна статистика Китай посрещна Лунната нова година. Повече за празника и притесненията разказаха от първо лице Гуо Уантинг и нейният съпруг операторът от телевизионния ни център във Варна Реджеб Шабанов.

Без традиционната пищност, с ограничения, без паника, но все пак с притеснения Китай заживя в Годината на металния плъх.

Гуо Уантинг: Честита нова година.

Уантинг се оказа на 100-ина километра от зоната - епицентър на вируса. От три години е женена за Реджеб. Бременна с второто им дете, наскоро тя се върнала в родината си за лекарско наблюдение.

Реджеб Шабанов: В града, в който е тя, ресторантите не са затворени. Но за тяхна лична сигурност те избягват да излизат и да се събират, дори и по домовете си, понеже тя е бременна в седмия месец и не иска по никакъв начин да рискува.
Гуо Уантинг (от видеочат по телефона): Предпочитаме да стоим вкъщи. Притеснява ме, че баща ми излиза всеки ден за работа и може да пренесе зараза. Прави ни впечатление, че магазините са празни, по улиците няма автомобили.

В зоната на заразата 56 милиона китайци посрещнаха новата година под карантина. Китайските власти разшириха блокадата с още 5 града.

Подстъпите към Ухан са непробиваеми. Всички опити да се влезе или излезе са напразни. Изключения се правят само за болнични служители.

В Ухан спешно бяха изпратени 1200 от най-добрите лекари в Китай. Армията също изпрати специалисти.

Ден Ю, лекар от провинция Гуандун: Като лекари трябва да ходим, където има нужда от нас. Лъжа е да казвам, че не се страхувам. Вярвам в медицината.

Светкавично се строи новата болница в Ухан за 1000 пациенти. По план тя трябва да е завършена до 3 февруари. А след това със същите темпове ще бъде построена и втора.

Празничното настроение плахо присъства днес и по пекинските улици.

Сценарият на грандиозната телевизионна програма за Новата година беше променен в последния момент и посветен на хората от Ухан.

Близките на Уантинг си спомнят, че преди десетина години в Китай пак имало епидемия. Тогава отшумяла за няколко месеца.

Реджеб Шабанов: Надявам се да се разминат нещата лесно, но аз предполагам, че до три месеца, когато възнамерявам да пътувам, нещата ще са овладени.

А дотогава разстоянието между Варна и Централен Китай ще преодоляват с общите спомени и надеждите, че вируса няма да ги държи разделени дълго време.