НОВИНИ

Коронавирусът спря износа на българско вино за Китай

Коронавирусът спря износа на българско вино за Китай. Това съобщи в Пловдив днес изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното. Според Красимир Коев мерките заради епидемията ще попречат на страна ни да увеличи два пъти износа за китайския пазар, каквито са били плановете преди разпространението на заразата.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
21:06, 19.02.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Ивана Ямантиева е винопроизводител от Ивайловград и казва, че китайският пазар е много добър. Последният й износ за Китай е над 130 000 бутилки червено вино.

Ивана Ямантиева, собственик на винарска изба от Ивайловград: Ние го направихме преди тяхната нова година затова смятам, че с нашите вина няма никакъв проблем. Изкарали сме късмет, изпреварили сме вълната. Но в Китай е много трудно да работиш, без да си обезпечен...Би трябвало виното да им е платено.

През 2019 г. родните винопроизводители са изнесли за Китай над 5,5 млн. л. Коронавирусът обаче блокира експорта.

Инж. Красимир Коев, изп. директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното: В момента и договорите са на лице, но износът го няма, защото не се изнася абсолютно нищо. Даже има български контейнери с вино, които са вече на китайски пристанища и в момента не се знае ще ги пускат ли, ще ги връщат ли. Стоят около 12 контейнера и чакат...

От земеделското министерство нямат данни дали и други отрасли у нас са със спрян износ за Китай.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Ние на този процес не може да повлияем, това са винаги ситуации, които са извънредни. Истината е, че трябва да спазваме всичко като ограничение, за да предпазим разпространението, на която и да е болест...

От Агенцията по лозата и виното успокоиха, че въпреки стагнацията с китайски пазар, има нови дестинации за износ, които ще компенсират загубите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС иска да стане световен лидер в изкуствения интелект
ЕС иска да стане световен лидер в изкуствения интелект
Двама души от Велико Търново са под домашно наблюдение за коронавирус
Двама души от Велико Търново са под домашно наблюдение за коронавирус