НОВИНИ

Корупционни скандали в Русия

В Русия продължава скандалът около обвинения в корупция министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев. Още няколко високопоставени представители на руското правителство, сред които вицепремиер, са разследвани във връзка с делото "Улюкаев", съобщават днес руски медии. Премиерът Дмитрий Медведев коментира скандала като извънредно събитие. Цветана Кръстева с подробностите.

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 16.11.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Първо заседание на руското правителство след ареста на министъра на икономическото развитие. Премиерът Медведев откри заседанието с коментар по случая, който вече силно разтърси руския политически елит.

Дмитрий Медведев, премиер на Русия
"Ние обсъдихме ситуацията с президента на страната, вчера вечерта - и с депутати от нашата фракция "Единна Русия". Случилото се още веднъж потвърждава, че пред закона са равни абсолютно всички, включително който и да е представител на властта".

Медведев призова за щателно разследване на обвиненията срещу Улюкаев, според които той е бил заловен при следствен експеримент, докато получавал 2 млн. долара подкуп от компанията "Роснефт". Тя е ръководена от приятеля на Владимир Путин - Игор Сечин.

Министърът поискал парите, за да издаде положително решение по сделкаta za 5 mlrd dolara за покупка на компанията "Башнефт". Улюкаев беше против тази сделка. Според вестник "Ведомости" и други критици на сделката са попаднали в окото на следствието. Сред тях вицепремиерът Аркадий Дворкович и икономическият съветник на Путин - Андрей Белоусов.

Самият Улюкаев, който е под домашен арест, отрича обвиненията. Мнозина представители на висшите руски делови кръгове също изразяват съмнения.

Александър Шохин, председател на Руския съюз на индустриалците и предприемачите
"Не ми е много ясно каква би могла да е неговата мотивация, ако в това, в което го обвиняват е истина. .."
Андрей Нечаев, бивш министър на икономиката
"Решението за продажба на Башнефт не е взето от Улюкаев. Ако по тази сделка има въпроси, то те са към правителството. Макар че аз мисля, че решението за "Башнефт" е взето от президента"

В Москва скандалът се коментира и като като удар срещу либералите в кабинета, и като начало на президентската кампания за изборите през 2018 г. Кампания, в която се очаква да има гръмки кадрови рокади и задкулисни кланови борби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкции след вчерашния инцидент в 150-то училище
Санкции след вчерашния инцидент в 150-то училище
Ден на толерантността в Сандански
Ден на толерантността в Сандански