Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще падне на Земята най-вероятно до 5 април. Въпреки че се следи непрекъснато от учените, е трудно да се предвиди къде точно. За щастие, вероятността да падне на сушата е сравнително малка - около 10 % .

"Тянгун 1" е изведена в орбита през 2011 година. От септември 2016 китайските власти признаха, че космическата станция е извън контрол. Сега очакваме "Небесният дворец", както е името на станцията на български, да се завърне на Земята.

Заради това, че падането е неконтролирано, е сравнително трудно да се определи къде точно. Застрашената зона е много голяма и включва и България. Учените от БАН наблюдават космическия кораб отблизо.

Алексей Стоев Институт за космически изследвания, БАН: Знаем много добре къде се намира всеки момент. Като влезе в атмосферата, тя ще се разпадне на няколко парчета.

Най-вероятната дата станцията да се приземи е между 1 и 5 април. Теглото на обитаемата капсула, която според учените ще достигне Земята, е около тон. Вероятността да падне на сушата е сравнително малка - около 10 %.

Алексей Стоев - Институт за космически изследвания, БАН: Може би все пак ще падне в екваторията на Атлантическия океан. Точният момент на нападането - прогноза може да бъде направена в рамките на деня.

Падането на "Тянгун 1" отново повдига един въпрос, който възниква още с излизането на хората в космоса - космическия боклук. Предполага се, че броят на телата, които обикалят планетата безстопанствено е около 1 милион и се увеличава.

България трябва да се присъедини към държавите, които наблюдават този боклук, който е потенциално опасен.

До тогава трябва да разчитаме на големите космически центрове, които имат изградени такива мрежи за наблюдение.