НОВИНИ

Космическата станция "Тянгун 1" ще падне на Земята най-вероятно до 5 април

Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще падне на Земята най-вероятно до 5 април. Въпреки че се следи непрекъснато от учените, е трудно да се предвиди къде точно. За щастие, вероятността да падне на сушата е сравнително малка - около 10 % .

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 23.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

"Тянгун 1" е изведена в орбита през 2011 година. От септември 2016 китайските власти признаха, че космическата станция е извън контрол. Сега очакваме "Небесният дворец", както е името на станцията на български, да се завърне на Земята.

Заради това, че падането е неконтролирано, е сравнително трудно да се определи къде точно. Застрашената зона е много голяма и включва и България. Учените от БАН наблюдават космическия кораб отблизо.

Алексей Стоев Институт за космически изследвания, БАН: Знаем много добре къде се намира всеки момент. Като влезе в атмосферата, тя ще се разпадне на няколко парчета.

Най-вероятната дата станцията да се приземи е между 1 и 5 април. Теглото на обитаемата капсула, която според учените ще достигне Земята, е около тон. Вероятността да падне на сушата е сравнително малка - около 10 %.

Алексей Стоев - Институт за космически изследвания, БАН: Може би все пак ще падне в екваторията на Атлантическия океан. Точният момент на нападането - прогноза може да бъде направена в рамките на деня.

Падането на "Тянгун 1" отново повдига един въпрос, който възниква още с излизането на хората в космоса - космическия боклук. Предполага се, че броят на телата, които обикалят планетата безстопанствено е около 1 милион и се увеличава.

България трябва да се присъедини към държавите, които наблюдават този боклук, който е потенциално опасен.

До тогава трябва да разчитаме на големите космически центрове, които имат изградени такива мрежи за наблюдение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комплект конуси пак спъна поръчка на МВР за 5 млн. лева
"Комплект конуси" пак спъна поръчка на МВР за 5 млн. лева
Заради скандала Скрипал: ЕС вика посланика си в Москва
Заради скандала "Скрипал": ЕС вика посланика си в Москва