НОВИНИ

Космическият апарат "Скиапарели" кацна на Марс

Поредна голяма крачка в усилията на човечеството за търсене на живот на Марс. Продължава напрегнатото очакване на сигнали, които да потвърдят, че космическия модул "Скиапарели" от руско-европейската мисия Екзомарс е осъществил меко кацане на Червената планета. Според руски учени то е факт, но не знаят в какво състояние е апаратът. В ход е обработка на данните от шест минутното спускане през атмосферата. Междувременно добрата новина е, че на орбита около Марс успешно се позиционира корабът-майка на "Скиапарели". Той ще сканира атмосферата за следи от въглерод. Ето сценарият на днешното кацане.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:01, 19.10.2016 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Дисковидният модул "Скиапалери" с тегло 577 килограма се отдели от кораба-майка в понеделник и преди малко навлезе в Марсианската атмосфера със скорост от 21 хиляди километра в час. Защитаваше го термичен щит с 90 изолиращи плочки, изложени на температура до 1500 градуса по Целзий. По план 11 километра над повърхността, при скорост 1700 километра в час се задейства парашут.

Така четири минути след навлизане в атмосферата, вече при скорост 320 километра в час "Скиапарели" трябва да включи радар за да установи позицията си над повърхността. Минута по-късно се активират двигатели с обратна тяга, които свалят скоростта на едва 7 километра в час. Двигателите спират два метра над повърхността, които се преодоляват чрез свободно падане.

Йоханес Бауер - ЕКА: С "Екзомарс" Европейската космическа агенция използва за първи път метод, наречен атмосферно спиране за космически кораб на орбита около Марс. Орбитата се снижава като се оставя апаратът да прелети през атмосферата. Използва се нейната гъстота за забавяне, вместо да се изразходва гориво гориво за двигатели.

Районът на кацане е около екватора и с размери 100 на 15 километра. Там действа и американският марсоход "Опортюнити". На планетата "Скиапарели" ще разчита на батериите си, които му дават срок до 23-ти октомври за изпълнение на научните задачи. Сензори ще регистрират скоростта и посоката на марсианските ветрове, влажността, налягането, температурата и прозрачността на атмосферата.

"Скиапарели" е втори европейски опит за кацане на Марс след неуспеха на британската мисия "Бигъл-2" през 2003-та. Днешната мисията е генерална репетиция за втората фаза на проекта "Екзомарс" - изпращане на марсоход през 2021-ва година.

Първата фаза стартира от космодрума Байконур през март. "Скиапарели" е италиански астроном, който започва да прави топографска карта на Марс през далечната 1877-ма година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордните 24 кг кокаин заловиха митничарите на Калотина
Рекордните 24 кг кокаин заловиха митничарите на Калотина
Инструктор по фитнес прави детска площадка във Варна
Инструктор по фитнес прави детска площадка във Варна