НОВИНИ

Космонавти от Международната космическа станция разговаряха с български ученици

Човек може да стъпи на Марс до няколко десетилетия. Това заявиха двама от астронавтите от Международната космическа станция в специална видеоконферентна връзка с ученици от България. За живота в открития космос, бъдещето на космонавтиката и сбъднатата мечта да станеш астронавт разказва Борис Бъчваров.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:55, 27.09.2017
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Мечтали ли сте някога да станете космонавт? Да се отправите в открития Космос на ракета, която се движи с хиляди километра в час и да останете в безтегловност. Кой би дал по-добър отговор от хората, които в момента се намират в Международната космическа станция?

Сергей Рязанский и Александър Мисуркин разговаряха чрез видеоконферентна връзка с български ученици за мисията си и живота в Космоса. Освен хилядите часове тренировки и обучение в областта на биохимията и инженерството, най-важното качество на астронавта е работата в екип.

Сергей Рязанский, астронавт: Всички в Космоса сме един сплотен екип. Помагаме си, правим експерименти заедно. Международният екип работи заедно и това е най-важното.

Животът в безтегловност също има своите особени и в същото време забавни моменти.

Сергей Рязанский, астронавт: "Както виждате нещата около нас се движат и затова трябва да ги вържем. Действително е много различно и трудно да бъдеш в такова пространство. Едновременно е странно и удобно. Безтегловността се отразява сериозно и на телата ни. При връщането ни на Земята трябва отново да свикнем с гравитацията и с нас работят специални лекари и физиотерапевти.

За няколко часа в София днес се събраха двама космонавти, които са оставили трайна следа в астронавтиката, първият българин, излетял извън орбита Георги Иванов и руснакът Михаил Корниенко, който е част от 23-тата и 24-тата мисии на Международната космическа станция. И въпреки че всички казват, че Земята е много красива погледната от Космоса, на повърхността ѝ се забелязват разрушителните действия на човека.

Михаил Корниенко, астронавт: В океана плава остров от пластмаса с размера на щата Калифорния. това се вижда ясно от Космоса. Това е абсолютен дисбаланс.

В момента има подготвени български космонавти, които могат да излетят в открития Космос. Условието да се случи това е едно.

Георги Иванов, космонавт: Трябва да се намерят спонсори, които да отделят 30 милиона евро. Подготвени има и сега в момента Красимир Стоянов е подготвен и може да полети.

Всички астронавти са обединени около мнението, че следващата спирка на човека е Марс. Очаква се през следващите няколко десетилетия да бъде направен първия отпечатък от човешки крак върху повърхността на червената планета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Крайбрежни заведения продължават да изливат отпадните си води в морето
Крайбрежни заведения продължават да изливат отпадните си води в морето
Христо Проданов: Пагубно ще бъде, ако Кинтекс бъде съсипана
Христо Проданов: Пагубно ще бъде, ако "Кинтекс" бъде съсипана