Косово ще бойкотира церемонията за връчване на Нобеловата награда за литература през следващата седмица, заяви външният му министър в събота, в знак на протест срещу наградата, която се връчва на Петер Хандке, австрийски автор, критикуван за откритата подкрепа за сърбите във войните през 90-те години в бивша Югославия.

Петер Хандке
Петер Хандке © БГНЕС

Изборът на шведската академия за наградата за 2019 г., обявен през октомври, предизвика възмущение на Балканите и извън региона. Двама членове на Нобеловата комисия подадоха оставка заради подбора по-рано тази седмица, а членът на шведската академия, историк и писател Петер Енглунд заяви, че ще бойкотира церемонията.

Косовският външен министър Бехджет Пацоли заяви, че пратеникът на страната му в Швеция няма да присъства на церемонията по награждаването в Стокхолм във вторник.

Бойкотът е „поради противоречивия носител на Нобелова награда Петер Хандке, приятел и привърженик на политиката на Милошевич“, заяви Пацоли в публикация във Фейсбук.

Попитан в петък дали е променил мнението си за случилото се на Балканите през 90-те години, Хандке отговори: "Харесвам литература, а не мнения. Мразя мнения."