Парламентът в Косово одобрява днес закон, с който се постановява създаването на редовна армия на базата на досегашните сили за сигурност. Действията на Прищина предизвикаха ново напрежение със Сърбия и критики от страна на НАТО.

Косовската армия ще бъде редовна и леко въоръжена. Тя ще отговаря за реакции при кризи и операции по гражданска защита. Предвиден е бюджет от 98 млн. евро. Броят на военните е 5000 души, а на запасняците - 3000. Косовският президент Хашим Тачи, който посети казарми край Прищина, увери, че армията ще бъде гарант на мира и ще служи на всички общности в страната.

Хашим Тачи, президент на Косово: Нашата армия винаги ще бъде готова да служи и да охранява мира в страната, региона и където е необходимо по света.

Сърбия, която не признава обявената преди 10 години независимост на Косово, обвини Прищина, че вреди на стабилността на Балканите.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Трябва да сме силни достатъчно и да направим всичко, за да съхраним мира без това да е за сметка на нашата гордост и достойнство. Затова Косово за нас предизвиква голяма тревога особено с действията си за създаване на армия, което не съответства на резолюция 1244 на ООН.

Съединените щати подкрепиха създаването на косовска армия. НАТО обаче е на друга позиция - според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг планът за създаване на армия е "ненавременен" и противоречи на съветите на редица натовски съюзници. Според Столтенберг той може да навреди на перспективите на Косово" за присъединяване към НАТО и Евросъюза.