Косовският парламент прие платформата за екипа, който ще преговаря с Белград. Платформата предвижда постигането на всеобхватно и правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

© Архив

"За" платформата в 120-членния парламент на Косово гласуваха 61 депутати, един се въздържа, а извънредната сесия беше напусната от депутатите от двете основни опозиционни партии на албанците, Демократичния съюз на Косово (ДСК) и Движението за самоопределение (ДС ). Десетте депутати от Сръбската листа (СЛ) бойкотират парламента от миналия ноември, когато правителството на Рамуш Харадинай наложи 100 процентно мито върху вноса на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина.

В обръщението си в началото на днешната сесия премиерът Харадинай изключи възможността гласуването на платформата да доведе до оттегляне на решение за санкции срещу вноса от Сърбия, като заяви, че митото ще бъде премахнато, когато Белград признае независимостта на Косово.

Белград очаквано констатира, че приемането на платформата от косовския парламент означава край на диалога. Това е мнението на директора на канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич.