НОВИНИ

Косовският президент отлага плановете за създаване на армия

Косовският президент Хашим Тачи изпрати писмо до парламента, в което поиска депутатите да не гласуват закон, който би превърнал лековъоръжените Сили за сигурност на Косово в пълноценна армия, за да даде повече време на западните дипломати да убедят сърбите да одобрят промените, предаде Ройтерс. Планът срещна силната съпротива на Белград и на етническите сърби в Косово, което бе част от Сърбия, преди да се отцепи с война в периода 1998-1999 г. и да обяви независимост през 2008 г.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:22, 07.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
косовският президент отлага плановете създаване армия

Тачи си навлече остри критики от САЩ и НАТО, след като в началото на март изпрати в парламента законопроект за превръщане на Силите за сигурност в пълноценна армия без промяна на конституцията. Този ход целеше да заобиколи депутатите от косовското сръбско малцинство, чиято подкрепа е необходима за промени в конституцията, но не и за редовен закон, посочва медията.

Вашингтон и НАТО предупредиха, че ще ограничат военното сътрудничество с Косово, ако създаде пълноценна армия без да променя конституцията и без да се консултира с всички етнически групи.

В момента Силите за сигурност на Косово са лековъоръжени сили с 2500-членен състав, обучавани от НАТО и отговарящи за реакции при кризи и гражданска защита.

"Представителите на сръбската общност не трябва да помислят дори за секунда, че Косово няма да създаде свои въоръжени сили", заяви Тачи на конференция в Прищина с участието на посланика на САЩ Грег Делауи и дипломати от Западна Европа.

Американският дипломат заяви, че никой не очаква народът на Косово да чака вечно за създаването на армия и подчерта, че "Косово трябва да има легитимна способност да се защитава, преди мисията на НАТО Кейфор да помисли за напускане".

Кейфор поддържа контингент от около 4500 души в Косово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион се вряза в пешеходци в центъра на Стокхолм
Камион се вряза в пешеходци в центъра на Стокхолм
Първото пленарно заседание - на 19 април
Първото пленарно заседание - на 19 април