НОВИНИ

Котор може да загуби статута си на обект на ЮНЕСКО заради застрояване​

Агенцията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО предупреди, че историческият черногорски град Котор може да бъде изключен от списъка й на световното наследство заради прекомерно застрояване и неконтролиран туризъм, предаде Ройтерс.

котор загуби статута обект юнеско заради застрояване​
bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 10.05.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Средновековният град с венециански и австро-унгарски крепости и замъци се намира в живописния залив Бока Которска. Той беше включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. Агенцията предупреждава Котор от началото на 2000-те години, че прекомерното застрояване и неконтролираният туризъм с акостиране на големи круизни кораби на малкото пристанище на Котор застрашават зоната на Стария град.

През юли 2016 г. ЮНЕСКО засили натиска и даде на Черна гора, кандидатка за членство в ЕС и най-новата членка на НАТО, да реши проблема до средата на март, ако иска Котор да остане в списъка на ЮНЕСКО.

През февруари черногорското правителство постави строителството в Котор под временна забрана от април, за да избегне процедура по премахване на града от списъка на световното наследство. Но точно преди забраната да влезе в сила от 5 април то разреши строежа на няколко големи туристически комплекса в града, посочва агенцията.

От независимостта си през 2006 г. Черна гора генерира около една четвърт от брутния си вътрешен продукт от приходите от туризъм и недвижими имоти по адриатическото крайбрежие. През 2016 г. приходите от туризъм са съставлявали 22,1 процента от БВП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овощари от Тутраканско се оплакват от незаконна сеч на плодни дръвчета
Овощари от Тутраканско се оплакват от незаконна сеч на плодни дръвчета
Борисов: Поехме ангажимент пред хората на Хасково да решим проблема с водата
Борисов: Поехме ангажимент пред хората на Хасково да решим проблема с водата