Продължава разследването за установяване на виновник за пожара на магистрала "Струма". Собственикът на фирма "Феникс" вече има две обвинения - за предизвикване на пожар по непредпазливост и за престъпление срещу околната среда заради нерегламентираното сметище под моста на магистралата. До 31 юли отпадъците е трябвало да бъдат премахнати по предписанията, които е получил. Директорът на екоинспекцията в Перник обясни какви са сроковете и правомощията на инспекцията.

Вижте повече в прякото включване в Сутрешния блок на БНТ на Иво Никодимов

Собственикът на фирма "Феникс" има две лицензирани площадки, но е започнал да изхвърля отпадъци на трета площадка под магистралата.

Директорът на РИОСВ - Перник Пламен Ангелов заяви в Сутрешния блок на БНТ, че с извънредна проверка на 23 май експерти от регионалната инспекция са установили, че фирмата съхранява отпадъци на терени, които са извън лицензирани за тази дейност. Терените се намират върху площи общинска собственост, земеделски земи и част от отпадъците са под инфраструктурата на магистрала "Струма". Издава се предписание със срок от два месеца отпадъците да бъдат преместени. Срокът изтича на 31 юли. Но те не са премахнати и там избухва пожар.

Ангелов заяви, че още на 25 юли в екоинспекцията получават писмо от фирмата, че не може да изпълни предписанието. Издава се акт за административно нарушение. РИОСВ - Перник издават също предписание към АПИ и Община Дупница да бъдат отстранени отпадъците за тяхна сметка и впоследствие да потърсят доброволно или съдебно възстановяване на средствата за това. Сроковете, които са дадени са две седмици за АПИ и един месец за общината.

Вижте целия разговор във видеото

Две обвинения получи собственикът на депото, което подпали моста на "Струма"

Две обвинения получи собственикът на депото, което подпали моста на "Струма"

Две обвинения за собственика на депото за отпадъци, които се запалиха под магистрала "Струма". Окръжната прокуратура в Кюстендил му определи мярка за...