Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви: правителството на Америка забранява на съдия Андон Миталов да влиза в страната заради участие в сериозна корупция. Миталов е съдия в Специализирания наказателен съд и е първият санкциониран от САЩ българин чрез специален закон. През последните години ключови фигури в региона също получиха такива забрани.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб.

Андон Миталов е съдията, пуснал обвиненият в шпионска дейност председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната и да отиде в Москва, за да бъде награден от Владимир Путин, докато същевременно е под мярка за неотклонение.

В изявлението на Майк Помпео се посочва, че в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

В изявлението си държавният секретар Майк Помпео посочва още, че освен Андон Миталов САЩ санкционира и неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и неговата дъщеря Гергана Миталова.

САЩ обявиха българина, на когото забраняват да влиза в страната заради корупция

САЩ обявиха българина, на когото забраняват да влиза в страната заради корупция

Държавният департамент на САЩ оповести публично, че българският съдия Андон Миталов е замесен в сериозна корупция.

В декларация пред Сметната палата от 2014 г през 1993 г. Миталов декларира, че е придобил апартамент в София с площ от 114 кв. м. за 90 500 лв, както и гараж за 13 500. През 2004 г. придобил още два апартамента в столицата - единият от 126 кв. м. Декларирал, че купил за 19 500, а другият от 68 кв. м. - за 19 000 лв.

Името на Андон Миталов нашумя, когато изненадващо пусна обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да отиде в Москва, за да бъде награден от Владимир Путин. Дни по-късно това съдебно решение беше обект на обсъждане и между президента Тръмп и премиера Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Не можах да му обясня как е възможно, след като прокуратурата и МВР и ДАНС са арестували за шпионаж, има повдигнато обвинение, как български съдия го е пуснал да отиде да вземе орден от президента Путин. - А той ли попита за това? - Питате за отношенията към Русия и за шпионския скандал.

Заради решението да пусне Малинов в Русия главният прокурор тогава Сотир Цацаров сезира Инспектората на ВСС и административния ръководител на спецсъда с искане за проверка на съдията. Тогава прокуратурата обяви, че Малинов е трябвало да поиска разрешение за пътуването от наблюдаващия прокурор. Адвокатите му обаче са се обърнали към съдия Миталов, който е одобрил излизането му от България още същия ден.

Самият Миталов започва кариерата си през 1991 г. като военен прокурор. През 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва пред ВАС, печели делото и е назначен за съдия в Специализирания съд.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров днес не коментира случая. От Пресцентъра на Прокуратурата разпространиха съобщение, в което главният прокурор Иван Гешев призовава медиите да отправят запитванията си към председателя на ВКС Лозан Панов в качеството му на председателстващ Съдийската колегия към ВСС. Към момента, въпреки настоятелните ни питания, няма реакция от Лозан Панов. По-рано, преди да стане известно името, в Брюксел Иван Гешев коментира:

Иван Гешев, главен прокурор: Ние сме част от евроатлантическото семейство и спазваме ангажиментите си към евроатлантическитге ни партньори, интересите ни са общи, ние сме част от ЕС, взаимодействаме със САЩ и когато всичко е в рамките на закона, аз не виждам притеснение за нищо.

Заместник-външният министър Георг Георгиев коментира, че действията на САЩ са следствие от стратегическия диалог между нашите две страни.

Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи: Аз мисля, че напоследък действията на прокуратурата показват именно това - никой не е застрахован, никой не е защитен от нарушение на закона. напротив, всеки, който се е провинил, дръзнал да нарушава българските закони, ще понесе съответните санкции за това.

Според бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова това няма да е единственият санкциониран.

Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор: Един корупционен ефект не включва само един акт, не включва само ограничен брой хора. Очевидно е, че говорим за епидемично състояние на държавата и след като сами не можем да изчистим тези авгиеви обори, това трябва да стане в рамките на един дълъг процес, но той, както казах, сега започва.

Това е първото такова огласяване в България, посочва още в съобщението си Майк Помпео, и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията.

Какво може да последва - прокуратурата да образува досъдебно производство, да внесе искане до съдийската колегия за приключване на производството на база на данните, които им предостави главният прокурор. Това досъдебно производство трябва да стигне с обвинителен акт в съда. Инспекторатът може да се самосезира и да образува проверка, но той не се отстранява. Третият път - председателят на Специализирания съд или горестоящият председател на Апелативният специализиран съд да внесе в съдийската колегия искане за образуване на дисциплинарно производство и може да се иска уволнение.