НОВИНИ

Кой е Мурад Хамид и защо Франция го издирва?

Задържаният у нас Мурад Хамид е публикувал пропагандни снимки на "Ислямска държава" в швейцарска социална мрежа под псевдоним, пише френският вестник "Льо Паризиен", който публикува фотография на задържания. Бил е познат на френските служби. Пет месеца преди задържането му през януари 2015 г. той е картотекиран, с така наречения фиш S, който обозначава хора, заплаха за националната сигурност на Франция. Според доклад на Дирекцията за вътрешна безопасност от 2014 г., обкръжението на Хамид е било в тесни връзки с джихадисти, пише още "Льо Паризиен". Според друго френско издание, "Журнал дьо диманш", Хамид е пътувал сам с влак през Унгария, Сърбия, България, преди да бъде върнат у нас от турските власти. Защо Париж издирва Мурад Хамид - вижте в материала на Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:19, 08.08.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Според френския вестник " Журнал дьо диманш" зетят на терориста Шериф Куаши е заподозрян, че е искал да се присъедини към "Ислямска държава".

За известно време се е смятало, че 20-годишният Мурад Хамид е третият член от групата, нападнала седмичника "Шарли Ебдо" през януари 2015 година. По това време Хамид сам се предаде на френската полиция. Беше освободен след 48 часа, без обвинение.

18-годишният тогава Хамид разполагаше с желязно алиби - по време на атентата е бил на училище. Казва още, че не поддържа близки отношения с атентатора Шериф Куаши, който е съпруг на по-голямата му сестра му.

"Замесвайки ме в тези варварски престъпления, по името ми беше хвърлена кал, без да бъде направена проверка. Надявам се това да не опетни бъдещето ми", това заяви Хамид по повод намесването на името му в стрелбата срещу Шарли.

Френският вестник "Льо Паризиен" разкри друга информация за задържания у нас заподозрян. Изданието пише, че френската Дирекция за вътрешна безопасност е съставила доклад за него на 26 август 2014.

В него пише, че обкръжението на Хамид има тесни връзки с джихадисти салафити и че той посещава редовно жилището на Шериф Куаши. Според изданието, издирваният от френските власти се появява като член на швейцарска ислямистка социална мрежа и под псевдонима Ибн Моктар, Хамид публикувал пропагандни снимки във възхвала на "Ислямска държава".

Семейството му от град Шарлевил - Мезиер е съобщило за изчезването му на 25 юли тази година. Хамид е живял далеч от тях, в Париж. Близките му смятат, че е искал да отиде в Сирия или Ирак. Установява се, че се издирва от властите и след това френската прокуратура разпраща описанието му.

Отговорът идва на 28 юли - изгонен от турските власти, Хамид е в център за нелегални бежанци в България. Според "Журнал дьо диманш" , съдържанието на сака му е приличало по-скоро на багажа на кандидат-джихадист, отколкото на турист, тръгнал на курорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненци недоволстват заради затворен мост
Варненци недоволстват заради затворен мост
Диян Стаматов: Няма опасност от недостиг на учители през новата учебна година
Диян Стаматов: Няма опасност от недостиг на учители през новата учебна година