НОВИНИ

Кой е мъжът с бомбите по пощата в САЩ

56-годишният републиканец Сизар Сейък, задържан във Флорида, рискува 58 години затвор за серията от вече 14 бомбени колети, изпратени до критици на президента Доналд Тръмп. Държавният глава заяви, че подобни действия нямат място в страната. По-късно той обвини медиите, че използват случая за разделяне на обществото. Сред получателите бяха бившите президенти Барак Обама и Бил Клинтън, и актьорът Робърт де Ниро.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:22, 27.10.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Сизар Сейък е арестван в магазин за авточасти в Плантейшън, Флорида. Негов отпечатък е върху една от пратките. Проследен е чрез ДНК-тестове и данни от мобилни телефони. Конфискуван е ван на заподозрения. По стъклата има изображения на президента Тръмп на танк и на Хилъри Клинтън с център на мишена върху лицето. ФБР не изключва да има още неоткрити бомбени пратки.

Кристофър Рей, директор на ФБР: Всяко устройство се състои от близо 6 инча пластмасова тръба, малък часовник, батерия, жици и вещество, което е потенциален експлозив, отделя топлина и енергия при награвяне, удар или триене. Все още изследваме устройствата, но те не са фалшиви.

Сейък живее в Авентура, Флорида. Следвал е без да се дипломира, бил е разносвач на пици, бакалин, стриптизьор. Има криминално досие от 1991 г. - арест за кражба, обвинения за измама и побой, една година пробация за бомбена заплаха. Посещавал е митинги на Доналд Тръмп, но той отрича реториката му да е вдъхновила нападенията и отново посочи с пръст медиите.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Виждаме усилия на медиите да използват катастрофалните действия на едно лице за отбелязване на политически точки срещу мен и Републиканската партия.

Според ветерани от ФБР следствието търси мотивите на извършителя не за да посочи политическа принадлежност, а за да разбере начина на мислене поради риск от действия на имитатор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решаваща среща за съдбата на Сирия в Истанбул
Решаваща среща за съдбата на Сирия в Истанбул
Решението за смяната на времето може да се отложи с година
Решението за смяната на времето може да се отложи с година