Френски гражданин от чеченски произход е нападателят, който снощи уби един и рани четирима души с нож в центъра на Париж. Той е познат на френските служби за сигурност. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава".

Строен, добре облечен, с набола брада - така изглеждал нападателят от Париж. Френски медии го идентифицираха като Хамзат Азимов. Роден през 1997 г. в Чечения. Преди 8 години полулил френско гражданство. Имал и бакалавърска степен от университета в Страсбург.

За атаката мъжът избрал едно от най-оживените места в Париж - района на Операта. Стигнал до там с метрото.

Чакахме за маса в ресторант, когато чухме викове. Около нас започнаха за крещят: Скрийте се под масите.

Мъжът вървял по улицата и нападал всеки, който се изпречил на пътя му.

Една жена се опита се скрие в нашия ресторант, но за съжаление не успя. Той я настигна и я наръга.

Преди да бъде убит от полицаите, нападателят наръгал петима. 29-годишен мъж починал от раните си.

Полицаите го обкръжиха, но той се опита да нападне и тях. След това те го застреляха.
ФРАНСОА МОЛЕНС, прокурор на Париж: Нападателят беше неутрализиран от полицаите. Според твърдения на очевидци, той крещял "Аллах е Велик!

Мъжът е без съдебно минало, но от две години е в списъка на хора, потенциално опасни за сигурността на Франция. Бил включен заради връзки с хора, които са посещавали Сирия. Веднага след атаката полицията задържа родителите му за разпит и сега разследва обкръжението му.

Жерар Колон, вътрешен министър на Франция: Ще направим всичко възможно, за да накажем тези, които са помогнали на нападателя.

По време на атаката френският президент беше със съпругата си извън Париж. В Туитър Еманюул Макрон написа, че "Франция няма да отстъпи и крачка пред враговете на свободата".