НОВИНИ

Кой е нападателят от Лондон Халид Масуд?

Подобно на други европейски държави, ударът във Великобритания отново идва от мъж, роден и израснал в самото кралство. Халид Масуд е роден в Кент, познат на органите на реда, но не и за деяния, свързани с "тероризъм". Британските власти предприеха светкавични операции и само за 24 часа бяха арестувани 8 души при обиски в Лондон и Бирмингам. "Никога няма да преклоним глава пред тероризма" - това пък каза британският премиер Тереза Мей.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:13, 23.03.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

През последните няколко години Халид Масуд е живял в окръг Уест Мидландс, чийто главен град е Бирмингам. В момента на нападението не е бил обект на полицейско разследване, но е добре познат на органите на реда за редица провинения, включително тежка телесна повреда, притежание на оръжие, нарушения на обществения ред.

Първото му обвинение за криминално деяние е през 1983 годна, а последното е от декември 2003 и е за притежание на нож. Името му обаче не е свързано терористични деяния. Разследващите са насочили вниманието си към мотивите на нападателя, подготовката и възможните му съучастници.

Според източници на Би Би Си, той сам е наел колата под наем за атаката и се е представил за учител. Премиерът Терза Мей потвърди, че преди няколко години мъжът е попадал в полезрението на МИ 5 но е бил сметнат за "периферна фигура" и не е част от настоящата "разузнавателна картина".

Британските депутати изневериха на традицията на "тихите четвъртъци" - обикновено парламентът остава пуст, защото те обикалят районите си. Днес обаче те се събраха, за да чуят премиера Мей, но и за да засвидетелства решимостта си да се борят с тероризма. Тя изрази и убеждението си, че британските ценности ще надделеят.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Докато говоря милиони ще се качат на влакове и самолети, за да дойдат в Лондон и да видят най-великия град на Земята. В тези действия, в тези милиони единични действия на нормалност, ще намерим най-добрия отговор на тероризма. Отговор, който отказва да признае победата на враговете ни, отказва да им позволи да победят, такъв, който показва, че ние никога няма се поддадем!

Нови, още по-засилени мерки, очакват жителите и гостите на Лондон и преразглеждане на политиката на невъоръжени полицаи, разпространена на Острова. Кралица Елизабет Втора каза, че мислите, молитвите и дълбокото ѝ съчувствие са с всички, засегнати от ужасното насилие.

- Атакувани са наши ценности, ценности на стотици години. Мисля, че всички трябва да отделят минута, за да почетат загиналите. И въпреки страховете, които сигурен съм, всички изпитват, трябва да продължим с нормалния си живот и ежедневните си занимания.

Съболезнования изказа и херцогинята на Кембридж - Катрин. Движението по Уестминстърския мост - мястото на атаката, вече е възстановено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: България не дава и не приема уроци по демокрация
Румен Радев: България не дава и не приема уроци по демокрация
Бившите оранжерии в квартал Овча купел 2 се превърнаха в сметище
Бившите оранжерии в квартал "Овча купел 2" се превърнаха в сметище