НОВИНИ

Кой е нападателят от Торонто?

Канадските власти продължават да нямат категорично заключение дали нападението с микробус в Торонто е терористичен акт. При инцидента няма пострадали български граждани. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че на този етап няма основания нивото на опасност от терористична заплаха да бъде повишено. Службите арестуваха нападателя половин час след като уби 10 души и рани други 15 на централна улица в Торонто. Мотивите му засега остават неизвестни. По-късно днес той трябва да се изправи пред съда.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:35, 24.04.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

25-годишният Алек Минасян - човекът, отговорен за нападението в сърцето на Торонто. Роден е в северно предградие на града, до този момент не е познат на полицията. Малко преди да бъде задържан, размахвал в ръката си предмет, но станало ясно, че не е въоръжен. Според свидетели, повтарял едно и също - "убийте ме".

Водещата версия на разследващите е, че Минасян е страдал от психическо заболяване. Посещавал е училище за хора със специални потребности, а негови съученици го описват като затворен, но абсолютно безвреден. Занимавал се е с разработка на софтуерни приложения.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че няма опасност за сигурността в страната.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада: Това, което се случи в Торонто, беше едно хладнокръвно нападение и ужасяваща трагедия. От името на всички канадци искам да изкажа съболезнования на близките на всички загинали и ранени и да пожелая скорошно възстановяване. Обръщам се към полицаите и екипите, които първи бяха на мястото на трагедията. Всички вие показахте истинска смелост и професионализъм. Тези хора се изправиха очи в очи с опасността, а куражът им спаси човешки животи.

Нападението става малко след 13:30 ч. местно време, на една от най-оживените улици в Торонто - Йънг. В този момент времето било хубаво и стотици хора се били събрали за обедната си почивка. Белият ван се движел с много висока скорост и преминавал ту върху платното, ту върху тротоарите.

Според очевидците, няма никакво съмнение, че шофьорът е действал умишлено. Успял да измине близо километър, преди да бъде заловен.

На мястото на трагедията стотици хора се събраха на бдение в памет на загиналите. Торонто стана поредната мишена на "нискобюджетните нападения" с превозни средства след Барселона, Лондон, Ница, Париж. Стокхолм, а само преди седмици и германският град Мюнстер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват камиони и автобуси в цялата страна
Проверяват камиони и автобуси в цялата страна
На 1 май БСП организира митинг-протест срещу бедността и корупциятa
На 1 май БСП организира митинг-протест срещу бедността и корупциятa