НОВИНИ

Кой е Себастиан Курц?

Народната партия на досегашния външен министър на Австрия - Себастиан Курц, печели парламентарните избори в страната. Австрийската народна партия печели вота с около 31% от гласовете, което е със 7 на сто повече в сравнение с предходните избори през 2013 г. А 31-годишният Себастиян Курц е на път да стане най-младият министър-председател в Европа. Млад, напорист, убеден, че именно той е бъдещият лидер на Австрия. Кой е Себастиан Курц?

bnt avatar logo
от екип на БНТ
12:51, 16.10.2017
Чете се за: 01:50 мин.
По света
себастиан курц

Детето чудо на австрийската политика

Себастиан Курц е едва на 31 години, но вече има впечатляваща политическа биография зад гърба си. Роден е във Виена през 1986 г., където завършва училище. През 2005 г. започва да следва Правни науки в Юридическия факултет на Виенския университет, но политическите му амбиции не му позволяват да завърши и до днес. От 2008 до 2012 г. е председател на младежката организация на Австрийската народна партия, впоследствие става част от общинския съвет на Виена, а през 2011 г. бива назначен за държавен секретар по интеграцията.


На 27-годишна възраст Курц става най-младият външен министър в историята на Австрия. Води твърда антиимиграционна политика и е сред хората, допринесли за затварянето на Балканския миграционен маршрут. Детето чудо на външната политика, както често бива наричан, е и логичният избор за лидер на Австрийската народна партия, след като предшественикът му Райнхолд Митерленер подаде оставка от поста си на вицеканцлер и от ръководството на партията през пролетта на 2017 г.

Консерваторите са във властта от 30 години, почти винаги в коалиция. Курц обаче решава, че няма да подкрепи канцлера Керн и така се стига до предсрочния вот. Изгражда си имидж на новия вид политик, на този, който ще донесе промяната.

Курц е млад, симпатичен, има най-висок рейтинг сред австрийските политици и не се свени да прибягва дори до популизма.

"Австрийският Макрон"

Наричат го "австрийския Макрон" заради преобразуването на партията в народно движение, подобно на френската "Република напред" и заради образа му на харизматичния млад мъж, който лесно печели симпатизанти. Известен е със старателно пригладената му назад коса и с факта, че отказва да носи вратовръзка.

Променя и облика на Австрийската народна партия - сменя цвета ѝ от черен на тюркоазен и често я нарича "Нова народна партия". Убеден е в своята победа и неслучайно в един от предизборните си клипове изкачва висок планински връх.

С острата си позиция срещу политиките на Ангела Меркел, подкрепата за затварянето на Балканския бежански маршрут през 2016 г. и сериозните полемики с Турция Курц успя да върне част от вота на десните консерватори, за който се смяташе, че безвъзвратно се е прелял към крайнодясната Партията на свободата.

Разбира се, не липсват и критики. Курц все по-често бива обвиняван в популизъм и националистическа реторика, която пък противоречи на позиции, които е заемал преди. Това умело бива използвано от Партията на свободата в кампанията им срещу него. От друга страна, гласоподавателите, които са представители на либералното, а дори и умереното крило, все по често изтъкват, че програмата на Австрийската народна партия трудно може да бъде различена от тази на Партията на свободата, особено в сфери като миграционна политика и достъп до социалната системата.

Курц обещава на австрийците намаляване на броя на бежанците и на работниците от по-бедните европейски страни, редуциране на данъчната тежест и бюрокрацията.

Той заяви, че ще разговаря с всички политически партии за съставяне на нов кабинет. В австрийския парламент влизат още Крайнодясната опозиционна Партия на свободата (с 27,4%), управляващата досега Социал-демократическа партия (с 26,7%), както Партия НЕОС, която получава 5,1 % от гласовете, и Листата Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, с 4,3 процента от гласовете.

Според наблюдатели все по-малко вероятно изглежда продължаване на партньорството между неговата Народна партия и Социалдемократическата партия на досегашния канцлер Кристиан Керн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пучдемон получи нов краен срок до четвъртък
Пучдемон получи нов краен срок до четвъртък
Турският писател Орхан Памук: Политически вече не мога да живея в Истанбул
Турският писател Орхан Памук: Политически вече не мога да живея в Истанбул