Кой е собсвеникът на италианската фирма за събиране на отпадъци? Дентиче Панталеоне е основал едноименната си фирма за събиране и преработка на отпадъци през 1984 г. Намира се в Пианодардине недалеч от Авелино в област Кампания.

Вижте повече от Елена Шаханова - кореспондент на БНР в Италия.

Преди да основе фирмата си, Дентиче Панталеоне, както сам се определя - бил събирач на картонени отпадъци. Обикалял селата и после ги продавал на големите компании за преработка на хартия - един стар по принцип нощен занаят, описван чрез песни и стихове от местния фолклор.

След основаването на фирмата, воден от интереса към старите неща, Панталеоне създава музей за намерени интересни предмети, книги и мебели.

Първоначално предприятието му се занимава със събиране и транспортиране на хартия, картон и метали, като в последствие се специализира и за други видове отпадъци и в преработката на пластмаса с инсталирането на полуавтоматична система за това. През 2018 г. то претърпява злонамерен палеж.

В момента има процес срещу осем заподозрени за замърсяване на околната среда край град Авелино, сред които Дентиче Панталеоне, администраторът на дружеството за околната среда IrpiniaAmbiente към провинцията на Авелино Никола Бокалоне и други лица свързани с обработката на отпадъци.

Съдебното заседание е насрочено за 29 януари.

Фирмите, изоставили контейнерите във Варна, са замесени и в боклука от Бургас

Фирмите, изоставили контейнерите във Варна, са замесени и в боклука от Бургас

Информацията на "По света и у нас" от снощи беше потвърдена официално - откриха нерегламентиран боклук от Италия и на пристанище "Български морски фло...

Още по темата Казусът с боклука